Инфо

6. децембар 2021.6. дец 2021.
Црта: Забрињава мало времена за примену нових изборних правила

Црта: Забрињава мало времена за примену нових изборних правила

Представници Посматрачке мисије Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (Црта) изнели су на данашњем састанку у оквиру јавне расправе о нацртима нових изборних закона, забринутост да нема довољно времена да се сви учесници, а првенствено органи за спровођење избора "адекватно припреме и обуче", с обзиром на то да је до расписивање избора остало мање од три месеца.

Како се наводи у саопштењу ове невладине организације, то се пре свега односи на увођење средњег нивоа изборне администрације у спровођењу републичких избора.

"Тим потезом се мења устаљена вишедеценијска пракса и отвара простор за пропусте у раду и за правну несигурност у вези с кључним аспекатима изборног процеса, као што је заштита изборног права", наводи се у саопштењу Црте.

Истакли су и да забрињавају измене којима се смањује могућност бирача да заштите изборна права, јер су одређене врсте приговора резервисане искључиво за подносиоце проглашених изборних листа, док се бирачима у значајној мери ограничава право институционалног реаговања на могуће неправилности током изборног процеса.

"С обзиром да јавна расправа о новим изборним законима траје до 13. децембра, Црта ће поред почетних коментара, предлагачима послати и додатне сугестије", наводи се у саопштењу.

Најновији број

20. јануар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa