Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
Приватни и државни домови за старе у Србији постају равноправни

Приватни и државни домови за старе у Србији постају равноправни

(Бета) - Позив за потписивање Оквирних споразума којима би приватни и државни домови за старе у Србији постали равноправни отворен је данас.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је после представљања могућности тих споразума, рекао новинарима да је то начин да "држава изађе у сусрет приватном сектору".

Како је казао, пријем најстаријих грађана у приватне домове, кроз оквирни споразум би тим домовима смањио трошкове, а тако би се скратиле и листе чекања.

"Увек је недовољно капацитета у државним институцијама за пријем најстаријих, а на овај начин би се смањиле листе чекања", истакао је Ђорђевић.

Он је додао да је попуњеност у приватним одмовима око 70 одсто, као и да би потписивањем споразума и прихватањем незбринутих старих особа, ти домови попунили своје капацитете.

"Надам се да ће сви домови који су лиценцирани потписати оквирни споразум, јер ће тако моћи да изађу на тржиште и да привуку оне старе који нису збринути, а држава ће да, уколико нема довољно средстава из прихода тог грађанина, субвенционисати разлику", казао је Дорђевић.

Према његовим речима, та идеја је добила похвале јер је то нешто ново, а очекује да почетком јула први корисници, који до сада нису имали смештај, буду збринути.

Ђорђевић је казао да је то тек почетак рада на тај начин и да ће и убудуће разговарати са представницима приватних домова за старе, како би увидели шта су проблеми у њиховом функционисању и решавали их.

"Ово је нова делатност у Србији, треба да разговарамо и да почнемо да функционишемо заједно", истакао је Ђорђевић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa