Инфо

16. мај 2022.16. мај 2022.
Бета

Бета

Омаж бендовима из деведесетих година

Изложба фотографија „Брзи, бржи и најбржи бендови деведесетих“, која је постављена испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ у Београду, представља омаж групама које су унапредиле овдашњу музичку сцену у једном турбулентном периоду.

Након прошлогодишње изложбе посвећене музици 80-их година прошлог века, аутори изложбе Зорица Којић и Драган Амброзић овогодишњом поставком желели су да, како напомињу, „открију једну генерацију која је неправедно запостављена и која је чак помало заборављена“.

"Желели смо да реконструишемо једну епоху која је настала у веома несрећним околностима, заправо једну генерацију која је била лишена свега, патила од оскудице и немања елементарних услова да се искаже, а ипак је смогла снаге да покаже радост и таленат и направи величанствену музику тог доба. Ово је наше подсећање, један мали поклон и захвалност тој генерацији", рекла је Којић

Драган Амброзић који је 90-их година био у музици и организацији концерата, каже да та генерација музичара представља „мост између новоталасне генерације и неких савремених имена која су и данас позната у нашој рок музици и хип хопу"

"Кад посматрате из савременог тренутка, то је темељ ове садашње сцене коју ми имамо. Са те стране, ова сцена је неопевана, њена прича никад није испричана до краја и ово је наш покушај да на неки начин почнемо да је причамо, јер ово је тек први корак у осветљавању значаја ове генерације у нашој рок музици", сматра Амброзић.

Срђан Вељовић, који је аутор бројних изложених фотографија, сматра да је најзначајније што је та сцена успела да ни из чега направи читав свет.

"Постоји доза сентименталности. Наравно, склони смо да улепшамо то време, али оно у ствари јесте било лепо на неки начин. Оно што се мени чини сада најзначајнијим је то што је цела та група људи и та сцена успела да читав свет направи готово ни из чега."

Немања Којић Којот из бенда Ајсбрна (Еyесбурн) каже да је то било „лудо и добро време“ и додаје да су се људи у то време нешто другачије дружили.

"То је било време групних свирки, међусобно смо се инспирисали, били смо фанови једни другима и сцена је била доста шарена као што чујете, било је свакакве музике", рекао је Којић.

Изложба, која је отворена до краја маја, обухвата фотографије са концерата бројних бендова који су обележили музичку сцену последње деценије 20. века у Србији.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa