Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Старешина манастира Каона игуман Филимон, председник Општине Владимирци Горан Зарић и начелница општинске управе Владимирци Славица Мирковић/Фото: Глас Подриња

Старешина манастира Каона игуман Филимон, председник Општине Владимирци Горан Зарић и начелница општинске управе Владимирци Славица Мирковић/Фото: Глас Подриња

Обележавање јубилеја манастира Каона

Манастир Каона овог лета обележава 630 година постојања. Према неким записима изградња храма је започела после Косовске битке, а завршена је три године касније (1392). Храм светих архангела Михаила и Гаврила, из времена Немањића, помиње се 1548. године, а обнављан је 1756. године. Садашња манастирска црква, посвећена Светом Архангелу Михаилу, подигнута је у византијском стилу, на темељима старе цркве 1892. године.

-Од изградње манастир је увек делио судбину свог народа. Више пута је спаљен, оштећен, али је увек обнављан. Бројни верници, из земље и иностранства везани су за манастир. Долазе, помажу прилозима, радом и трудом. Тако желимо да 28. августа буду присутни сви они који осећају да припадају овде. Сваки јубилеј је важан, али оно што је најважније је Света литургија коју у нашој богомољи служимо вековима свакодневно - рекао је игуман манастира Каона Филимон.
Важан јубилеј, 630 година од изградње храма/ Фото: Глас Подриња

Монаштво манастира уз подршку Општине Владимирци приредиће различите пригодне програме од јуна до септембра поводом 630 година од изградње храма.

-Када говоримо о јубилејима и историји видимо да је манастир пре свега, а наша православна вера изнад свега. Општинска Владимирци ће помоћи у обележавању овог значајног јубилеја, јер је Манастир најлепши део наше Општине и на то смо веома поносни - истакао је председник Општине Владимирци Горан Зарић.

Програм обележавања јубилеја започеће на Младу недељу, 5.јуна када ће након служења Свете литургије бити организован црквено-народни сабор.

Богомољачко братство манастира, 28. августа на Велику госпојину окупиће вернике из земље и света, те ће им бити домаћин тог дана у манастиру.

У септембру се очекује долазак патријарха српског Порфирија, свештенства Српске православне цркве, представника из државног руководства и бројних верника. Тачан датум обележавања јубилеја биће накнадно саопштен наводе из манастира Каона.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa