Инфо

20. мај 2022.20. мај 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Зеленовић: Одговорне земље су на време радиле на енергетској независности, наша власт супротно

Лидер Отворене грађанске платформе "Акција" Небојша Зеленовић оценио је данас да су мудре и одговорне државе спремније дочекале енергетску кризу, годинама радећи на својој енергетској независности, а да је "наша власт радила супротно".

"Везала нас је само за једног добављача гаса, државу Русију, док је све друге добављаче, али и потенцијалне изворе енергије циљано занемаривала, док је Електропривреда Србије (ЕПС) деструирана незнањем и коруптивним пословима", навео је Зеленовић у саопштењу.

Оценио је да је неприхватљиво да једна европска држава, у 21. веку, "нема алтернативна решења када је у питању снабдевање енергијом, нарочито у кризним ситуацијама попут ове настале руском агресијом на Украјину".

"Решење је у хитној зеленој транзицији. Држава мора искористити све расположиве капацитете да постане енергетски независна и богата, да уложи у разноврсне али зелене изворе енергије који су нам на располагању, као и домаћу производњу хране, очување чисте воде и природе", казао је он.

Зеленовић је истакао да су се "Акција" и коалиција "Морамо" окупиле око тих идеја и да је зелена транзиција основа њиховог политичког програма - Зеленог договора за Србију.

Као хитна решења на кризу, он је навео програм субвенционисања пребацивања домаћинстава на соларну енергију, хитну изградњу алтернативних енергетских централа на снагу сунца, ветра, воде, био-масе, геотермалних извора и термоизолацију сваке куће и стана уз подстицај замене индивидуалних ложишта.

"Ове три мере могу да подигну привредну активност у Србији до те мере да наш привредни раст буде 10 одсто годишње", казао је Зеленовић.

Навео је и да су неопходне хитне субвенције за пољопривреду од 200 евра по хектару уз гориво без акциза и ђубриво у пола цене, плодна и угрожена подручја прогласити за регионе здраве хране уместо планираних рудника и јаловишта, очистити постојеће канале за наводњавање и субвенционисати градњу нових система, као и обезбедити пијаћу воду за Зрењанин и Војводину, наводећи да басена пијаће воде има испод Мачве и долине Јадра.

Оценио је да је вода ресурс будућности и да већ сада вреди више од литијума, као и да Србија има потенцијал да постане "супер-сила" у производњи хране.

"Још увек има шансу да ухвати прикључак са развијеним светом и крене у зелену транзицију, прекине зависност од руског гаса, од угља и енергената који загађују ваздух и животну средину и окрене се обновљивим и чистим изворима енергије. Овим би себи многоструко помогли, не само обезбеђујући себи чисту енергију, мање загађења и многа нова радна места, већ и независну међународну позицију за даљи развој демократије у нашем друштву", рекао је Зеленовић.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa