Инфо

26. мај 2018.26. мај 2018.

Поводом иступања СНС у Шапцу, Друштво судија Србије тражи заштиту правног поретка

Друштво судија Србије данас је позвало Високи савет судства и друге државне органе да хитно предузму мере у циљу заштите независности судства, поштовања правног поретка и заштите угледа Републике Србије.
Иступање представника градског одбора Српске напредне странке на конференцији за новинаре у Шапцу, у среду, 23. маја, поводом првостепене судске одлуке судије Биљане Мраовић - пише у саопштењу - "представља још један у низу примера све учесталијег понашања званичника владајуће политичке странке којима се системски омаловажавају представници судске власти".
Београдске "Вечерње новости" су у четвртак, 24. маја, објавиле да су повереници Градског одбора СНС у Шапцу Александар Пајић и Бобан Бирманчевић изјавили новинарима у среду да "никада ниједан градоначелник у Србији, против којег је Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела кривичну пријаву, није ослобођен, а то се догодило баш у случају Небојше Зеленовића", по чему је "одлука судије Биљане Мраовић преседан".
Указали су и "на то да се у свим поступцима везаним за Зеленовића појављује иста адвокатска канцеларија са седиштем у београдској Крунској улици, у комшилуку просторија ДС".
СНС је у саопштењу "оптужила судију Биљану Мраовић да је 'имала додатни мотив' за ослобађање Небојше Зеленовића јер је - два месеца по почетку процеса - њена ћерка добила посао васпитачице у овдашњој (шабачкој) предшколској установи", те "зато најављују и кривичне пријаве против свих учесника ове - како кажу - афере", пренеле су "Вечерње новости".
Друштво судија Србије међутим пише да се таквим иступањима "угрожава независност и непристрасност судства, истовремено подстиче неповерење у судску власт, крши претпоставка невиности гарантоване Уставом, законима и међународним конвенцијама, и позивају грађани на непоштовање донетих судских одлука".
Иступање представника локалне СНС у Шапцу, када је тек донета првостепена пресуда, представља "тенденциозно, и без правне аргументације изношење сопствене оцене изведених доказа, чиме осим што урушавају ауторитет личности поступајуће првостепене судије, код грађанства истовремено ствара атмосферу притиска на другостепени суд који треба да одлучује о жалби против те пресуде".
"Како овакве изјаве представљају наставак континуираног, смишљеног и снажног притиска на независност судија, подстичу неповерење у судску власт и штете угледу Републике Србије, Друштво судија Србије позива Високи савет судства да хитно реагује у складу са својим уставним и законским обавезама, као и друге државне органе да у оквиру својих надлежности предузму одговарајуће мере у циљу заштите независности судства, поштовања правног поретка и заштите угледа Републике Србије", пише у саопштењу.
Друштво судија Србије наглашава да жели да укаже да је "неопходно да се престане са оваквим видом притисака, чиме би се, на тај начин, створили услови да сваки грађанин Србије, када се нађе пред судом, оствари правовремену и правичну судску заштиту што је једино могуће ако је судија независан и непристрасан".

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa