Инфо

24. мај 2022.24. мај 2022.
Pixabay

Pixabay

Житоунија: Млинари принуђени да смање испоруку брашна Т-500 у малим паковањима

Удружење млинарске, пекарске и тестеничарске индустрије Србије "Житоунија" саопштило је данас да ће, због дуга државе од 240 милиона динара за брашно типа 500, чија је цена замрзнута, млинови бити принуђени да трговинама смање испоруке тог брашна у мањим паковањима до пет килограма.

"Млинови су у фебруру, марту и априлу ове године били принуђени да пшеницу купују на тржишту јер је Републичка дирекција за робне резерве није испоручила по субвенционисаним ценама, а брашно у паковањима од килограм до пет килограма су продавали по замрзнутим ценама од 36 до 44 динара, зависно како је код ког произвођача затечено стање пре ограничавања раста цеа у новембру прошле године", рекао је данас за Бету директор тог удружења Здравко Шајатовић.

Додао је да због раста цене пшенице на тржишту, која је сада 42 динара по килограму, више није могуће продавати брашно по ценама од 36 до 44 динара јер је у време ограничавања цене брашна пшеница коштала 23 динара.

Млинари, према његовим речма, сада праве велике губитке у производњи брашна и биће принуђени да смање испоруку маилх паковања, до пет килограма и брашно понуде у већим паковањима, од 25 килограма чија цена није замрзнута.

Шајатовић је рекао да ни после више интервенција нису добили одговор од државе када ће платити дуг.

"Минимална цена брашна, сада када је цена пшенице достигла 42 динара је 54,6 динара", рекао је Шајатовић.

"Житоунија" је, како је рекао, надлежним министарствима пољопривреде и финансија доставила велики број захтева и ургенција да у складу Законом о уређењу тржишта пољопривредних производа из буџета млиновима хитно исплате разлику између стварне тржишне и уредбом ограничене цене брашна типа 500 за фебруар, март и април, али без икаквог успеха", навео је Шајатовић.

Додао је да ће "због неодговорног поступања надлежних министарстава финансијски онеспособити млинове да у предстојећој жетви купе и ускладиште одговарајуће количине пшенице из овогодишњег рода".


Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa