Инфо

24. мај 2022.24. мај 2022.
"Стручна помоћ за одвикавање од пушења" / Фото: Глас Подриња

"Стручна помоћ за одвикавање од пушења" / Фото: Глас Подриња

Одржано предавање на тему "Стручна помоћ за одвикавање од пушења"

У шабачком Дому здравља „Др Драга Љочић“ др Ика Пешић, која је радила на Клиници за пулмологију Београд, где је основала и Прво саветовалиште за одвикавање од пушења, одржала је предавање на тему “Стручна помоћ за одвикавање од пушења“.

-Ово је прилика да се скрене пажња јавности с једне стране, а с друге да се тој јавности омогући да могу да дођу у Дом здравља, тачније у саветовалиште код својих лекара како би им се пружила стручна помоћ при одвикавању од пушења – рекла је др Ика Пешић.

Медицински радници Дома здравља имали прилику да чују како тече процес одвикавања од пушења / Фото: Глас Подриња


Медицински радници Дома здравља имали су прилику да чују како тече процес одвикавања од пушења, који су мотиви код пушача, које су методе које могу да се примене али и како да цео процес испрате до краја.


-Такође, оно што је јако важно, поред никотина који је главни састојак у сваком дуванском производу а прави снажну зависност, он има и своју шифру болести. Према томе пушење није хир већ болест зависности и треба је третирати и лечити – додаје др Ика Пешић.

Поред тога, стручни сарадник Душан Ђурђевић одржао је презентацију о никотин супстиционој терапији као првом избору за одвикавање од пушења.

Др Ика Пешић / Фото: Глас Подриња


-Циљ овог предавања је да покренемо са радом Саветовалиште за одвикавање од пушења. Предстоји нам обележавање Светског дана без дуванског дима, а тим поводом ће и наше Саветовалиште кренути са радом – напоменула је директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић.

Светски дан без дуванског дима одржава се сваке године 31. маја, а покренула га је Светска здравствена организација. Његов основни циљ јесте да се скрене пажња јавности на штетност дуванских производа.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa