Инфо

25. мај 2022.25. мај 2022.
Фото: МУП.РС

Фото: МУП.РС

МУП: Потписан План о заштити деце у уличној ситуацији

Три министарства, град Београд и републичко јавно тужилаштво потписали су данас "План о заштити деце у уличној ситуацији у Републици Србији од насиља, занемаривања и искоришћавања".

На документ су потписе ставили министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић, републички јавни тужилац Загорка Доловац и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић.

Министар Вулин изјавио је да је МУП можда најмање важан у овом споразуму, јер је он орган репресије, те да је, када проблем дође до МУП-а, обично већ касно.

"На проблем 'деце улице' морамо одговорити системом - од пооштрене законске регулативе, радом полиције која када види дете просјака алармира социјалног радника, али и потражи оног ко је то дете извео на улицу, до државе која ће обезбедити услове да се ојача породица или смести дете у институцију", рекао је министар Вулин.

Министарка Кисић поручила је да су сви капацитети Србије усмерени ка стварању услова да сва деца буду безбедна.

"Драго ми је што шаљемо поруку јединства и одлучности да спречимо сваки облик и покушај злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације над децом", поручила је Кисић.

Министар Дмитровић је истакао је да се држава данас обавезала да учини све да децу заштити од улице, од свега негативног што се тим простором ваља и прети.

"Држава ће учинити што је у њеној моћи, свакако и министарство које овде представљам, али то за спас детета од улице није довољно. Ово је битка појединца, родитеља, породице, наставника и учитеља, социјалних радника... овде не сме да буде публике, посматрача", рекао је министар.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац је рекла да се Републичко јавно тужилаштво, као један од партнера, у циљу обезбеђивања брзе и ефикасне интерресорске сарадње укључило у организацију активности предвиђених потписаним Планом.

"Имајући у виду да су деца у уличним ситуацијама изложена појачаном ризику да постану жртве различитих кривичних дела, нарочито кривичних дела запуштања и злостављања малолетних лица, насиље у породици, у складу са својим овлашћењима, јавно тужилаштво, предузима низ активности првенствено на плану ефикасног кривичног гоњења учинилаца кривичних дела, али и унапређења положаја жртава", рекла је тужитељка.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је нагласио да је Београд прва локална самоуправа која је ушла у овај програм, да у престоници око 500 деце ради на улици и да се нада да ће то бити подстрек и за друге локалне самоуправе.

"Једно је тренутна реакција, склањање са улице, а друго је трајна брига о њима како би они постали добри и угледни чланови заједнице. Ниједно дете не заслужује да буде на тај начин запостављено као што су деца која се налазе на улици", поручио је Весић.
Бета

Најновији број

23. јун 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa