Инфо

20. јул 2022.20. јул 2022.
Бета

Бета

Произвођачи кукуруза: Поновиће се 2017. када просечан принос није био ни три тоне по хектару

Произвођачи кукуруза у Србији упозорили су данас да је, због суше, стање кукуруза веома лоше и да ће се поновити 2017. година када је просечан принос био око три тоне по хектару.

Председник Удружења пољопривредника "Стиг" Недељко Савић рекао је за Бету да ће се, судећи по неразвијеној стабљици кукуруза, принос ове године поновити из 2017. године, када је на његовом имању имао од 1,5 до две тоне по хектару, а колико је то мало илуструје податак да је 2020. године просечан род био 10,5 тона.

"Падавине нису биле равномерне у Србији и негде ће бити добар принос кукуруза за ове услове, а негде ни 300 килограма по хектару", рекао је Савић.

Додао је да ће процењени приноси бити још мањи јер, према прогнозама, киша неће падати ни следећих десетак дана.

"Неки производјачи су кренули да косе зелену масу за силажу и кажу да је веома оскудна јер нема зрна", рекао је Савић.

Истакао је да га је сетва кукуруза по хектару коштала 120.000 динара и да са овогодишњим родом неће бити "ни близу нули, односно покрићу трошкова".

Ни сунцокрет, за који је земља у Стигу погодна због значајних количина калијума, није прошао без последица суше и принос је на имању Савића око две тоне, а 2020. године био је четири тоне.

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић рекао је да кукуруз у Банату лоше изгледа и да ће, ако се настави сушни период приноси бити рекордно ниски.

"Раним сортама кукуруза које су успеле да се опраше киша би могла да помогне, а сортама које су се делимично, или уопште нису опрашиле, не може много да помогне", рекао је Јакшић.

Киша је у Банату за последња два месеца падала, према његовим речима, два пута, једном је пало пет, а други пут 15 литара по квадрату, што је занемарљиво мало.

Приноси кукуруза ове године ће, како је рекао, бити у најплоднијем земљишту око две тоне, а поређења ради, рекордни приноси су од 14 до 16 тона по хектару.

Председник удружења пољопривредника "Панчевачки ратари" Јован Негован рекао је да је кукуруз, коме је осушено пет-шест листова од земље "завршио каријеру".

"Мало је њива под кукурузом на нашем подручју које у овом тренутку обећавају, а и то не значи ништа јер се падавине не најављују до краја месеца и кукуруз ће све више пропадати, а штета ће расти", рекао је Негован.











Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa