Инфо

29. јул 2022.29. јул 2022.
Бета

Бета

Влада Србије дозволила поскупљење брашна и меса, па замрзла максималне износе

Влада Србије дозволила је Уредбом о ограничењу висине цена основних животних намирница поскупљење брашна и свињског меса, а затим те цене ограничила на максимални износ, а утврђен је максимални ниво произвођачких цена и маржи за још неколико намирница.

Цена свињског меса са бута средином јула ограничена је на 709 динара, а сада је 750 динара, цена меса са плећке је била 699 динара, а сада је 738 динара, док је месо од свињског врата и крменадла коштало 595 динара, а сада је кориговано на 659 динара.

Пилеће месо не сме да буде скупље од 299,99 динара по килограму, а максимална малопродајна цена брашна за тип-400 у паковањима до пет килограма не сме прелазити 84,7 динара, а типа-500, такође у паковањима до пет килограма ограничена је на 78,65 динара.
Цена УХТ млека са 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра ограничена је на 113,99 динара, наведено је на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Максимална малопродајна цена белог кристал шећера, по килограму, у свим паковањима, како је предвиђено владином уредбом која је јуче усвојена, не сме прелазити 96,99 динара.

Највиша произвођачка цена брашна не сме прелазити 70 динара по килограму, а маржа обрачуната на нето фактурну цену брашна типа Т-400 глатко, умањену за рабате и попусте од стране добављача, износи максимално десет одсто.

Максимална произвођачка цена брашна типа-500 не сме прелазити 65 динара по килограму.

Маржа обрачуната на нето фактурну цену брашна типа Т-500 умањену за рабате и попусте добављача, износи максимално десет одсто.

Уредбом је предвиђено да маржа обрачуната на нето фактурну цену свежег свињског меса, умањену за рабате и попусте од стране добављача, износи максимално десет одсто, а укупна стопа марже на свињско месо које је оригинално упаковано и декларисано, не сме бити већа од осам одсто.

Маржа обрачуната на нето фактурну цену свежег пилећег трупа, умањену за рабате и попусте од стране добављача, износи максимално пет одсто.

Уредбом се ограничавају произвођачке цене, као и оне у трговини на велико и у трговини на мало за јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра, које не смеју бити веће од цена које су важиле на дан 15. новембар 2021. године.

Максимална произвођачка цена белог кристал шећера, у паковањима од једног килограма, пет килограма и десет килограма, не сме прелазити 80 динара по килограму, а за сва остала паковања не сме прелазити 88 динара по килограму.

Уредба о новим ценама основних намирница и висинама маржи важи до 31. августа.




Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa