Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Данас је Светски дан без аутомобила

Данас је Светски дан без аутомобила

Светски дан без аутомобила обележава се 22. септембра и представља светску иницијативу која има за циљ да подстакне возаче да се одморе од вожње и истраже алтернативне начине превоза.

Иако су аутомобили најпопуларније и најповољније превозно средство у већини великих градова, они имају значајне недостатке. Осим буке и загађења, они су одговорни за пораст жртава у саобраћају. Tакође су повезани са срчаним обољењима и гојазношћу. Обележавање Светског дана без аутомобила промовише побољшање масовног превоза, вожње бицикла и пешачења, као и развој заједница у којима су послови ближи кући и где је најближа куповина на пешачкој удаљености. Студије су показале да се краће раздаљине у градовима брже могу прећи бициклом него аутомобилом.

Циљ Светског дана без аутомобила јесте подизање свести о опасности од превеликог загађења животне околине, указивање на све озбиљније климатске проблеме и све већу штету коју правимо озонском омотачу, као и промовисање еколошког и здравог начина живота. Иако је иницијално ова идеја установљена 1973. током нафтне кризе, иницијатива је почела 1994. године, са идејом да људи проведу један дан без аутомобила, да прате и проучавају шта се у окружењу дешава током читавог дана и да прикупљене чињенице и закључке примене даље у свакодневном животу.

Светски дан без аутомобила уведен је како би се подстакли људи да оставе аутомобиле код куће и одлуче да ходају или возе бицикло како би обављали различите послове током једног дана. Овај дан је вишеструко користан. Има за циљ да нас подсети на то да нашу планету треба да чувамо од штетних гасова, такође ослобађајући нас од од стреса због саобраћајних гужви и у исто време прија нашем здрављу због употребе физичке активности.
ЗЗЈЗ Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa