Инфо

30. септембар 2022.30. сеп 2022.
Попис становништва 2022. године

Попис становништва 2022. године

Попис становништва, домаћинстава и станова у Републици Србији почиње 1. октобра 2022. године у 8:00 часова ујутру и трајаће до 20:00 часова 31. октобра 2022. године. Податке директно од грађана прикупљају пописивачи, идући од ,,врата до врата”, при чему одговоре испитаника уносе у електронске упитнике помоћу лаптопова.

Попис становништва, домаћинстава и станова најважнији је извор појединачних података о становништву и стамбеном фонду једне државе и, самим тим, представља окосницу националне статистике. Пописом се на сваких десет година обезбеђују потпуни, квалитетни и међународно упоредиви статистички подаци који су од виталног значаја за социоекономске анализе и планирања на националном и локалном нивоу.

Према Закону о попису становништва, домаћинстава и станова, држављани Републике Србије са пребивалиштем, односно боравиштем у Републици Србији, као и стално настањени странци са боравиштем у Републици Србији, у обавези су да учествују у Попису и да на сва питања дају тачне и потпуне одговоре.

Свако одбијање, као и давање непотпуних и нетачних података, за собом повлачи прекршајну одговорност и новчану казну. Лице које се обухвата пописом није дужно да се изјашњава о националној припадности, вероисповести и матерњем језику. Подаци прикупљени у Попису користе се искључиво у статистичке сврхе и Републички завод за статистику их не може уступити другим физичким и правним лицима.

У Попису се прикупљају следећи подаци о лицима: име, презиме, пол, старост, место становања, подаци о миграторним, етнокултуралним, образовним и економским карактеристикама, брачном статусу и фертилитету, начину путовања на посао / у школу и функционалној и социјалној интегрисаности. Подаци о домаћинствима укупан број чланова домаћинства, сроднички и породични састав, основ по коме домаћинство користи стан у којем се пописује и да ли се чланови домаћинства баве сопственом пољопривредном производњом. Подаци о становима: адреса, врста стамбеног простора, коришћење стана, облик својине, површина стана, број соба, опремљеност инсталацијама и помоћним просторијама, врста енергента који се користи за грејање, спрат на којем се стан налази, као и подаци о основним карактеристикама зграде у којој се стан налази.

За све додатне информације у вези са Пописом, грађани могу позвати Инфо-центар Пописа становништва, домаћинстава и станова путем броја телефона 0800 444 005. Позиви ка Инфо-центру су бесплатни и доступни са територије целе Србије, из фиксне мреже Телекома Србије и мобилних мрежа. Радно време Инфо-центра је од 8 до 20 часова – свакога дана.

Све информације о Попису 2022 доступне су и на веб-сајту Републичког завода за статистику www.stat.gov.rs и на веб-сајту Пописа popis2022.stat.gov.rs
Пописна комисија града Шапца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa