Инфо

5. октобар 2022.5. окт 2022.
Pixabay

Pixabay

Министарство за бригу о породици: У првој половини године рођена 521 беба више него лане

Министарство за бригу о породици и демографију саопштило је да је у првој половини ове године рођена 521 беба више него прошле године у истом периоду и да то говори о резултатима рада на унапређењу подршке породици.

На јавној дебати "Подршка породици за подстицајно родитељство у раном развоју деце", организованој у оквиру "Дечје недеље", државна секретарка Милка Миловановић Минић изјавила је да је Министарство у кратком једноипогодишњем мандату унапредило законодавне оквире подршке породици кроз повећање финансијског давања у Закону о финансијској подршци породици с децом, а да су у припреми измене Породичног закона.

Она је посебно нагласила значај новог Правилника о хранитељству.

"Србија има дугу традицију хранитељства као најзначајнијег ослонца родитељима и биолошкој породици у кризи, а колико је то значајан ресурс говори и податак да је у хранитељским породицама тренутно готово 5.000 деце од чега 1.000 њих са сложеним здравственим проблемим", рекла је Миловановић Минић.

Психолог и самостални саветник у Министарству за бригу о продици и демографију Весна Текић навела је да је хранитељство вид подршке дисфункционалној породици и да се, кад год је то могуће, у таквим ситуацијама као хранитељи ангажују сродници деце.

Кад је реч о раном развоју деце, учесници дебате међу којима су били стручњаци у области права детета, студенти и представници "Мреже организација за децу Србије" (МОДС) потенцирали су да је за развој деце пресудна љубав, пажња и посебно однос родитеља и детата, који се мора заснивати на безусловном прихватању.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa