Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Министарка Дарија Кисић у посети Шапцу поводом Светског дана церебралне парализе

Поводом Светског дана церебралне парализе, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић боравила је у Шапцу са помоћницом у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић. Након састанка у Градској кући, са градоначелником Шапца др Александром Пајићем обишле су Медицинску школу „Др Андра Јовановић“, у којој ученици школе кроз практичан рад пружају услуге масаже, електротерапије, педикира и козметичке третмане лица члановима Удружења параплегичара Мачванског округа. Ту су се састали и са члановима Друштва за церебралну и дечју парализу града Шапца.
Фото: Глас Подриња

-Велико нам је задовољство што је проф. др Дарија Кисић данас у посети граду, зато што њено министарство даје подршку и локалној самоуправи, али и различитим удружењима која се баве рањивим групама становништва. Заједничким радом Министарства, Града, школе и Удружења постижемо врхунске резултате. Поносан сам што се наша обећања да ћемо имати подршку државе огледају управо у реализацији ових пројеката. Надам се да ћемо у времену пред нама имати исту, ако не и већу подршку- нагласио је др Пајић.
Фото: Глас Подриња

Како је истакла Кисићева, Град Шабац је пример да удружени можемо да савладамо све препреке. Тако је и Удружење параплегичара са Медицинском школом учествовало у пројекту омогућавања лакшег коришћења услуга за рањиве категорије.
Фото: Глас Подриња

-Управо је то циљ Сектора- повећање квалитета живота особа са инвалидитетом. Све наше активности спроводимо под слоганом „Да стварамо Србију без баријера“. Подржали смо пројекат „Без баријера до образовања“, изградњу лифта у оквиру школе и на тај начин је она постала приступачна за све особе са инвалидитетом ради њиховог несметаног образовања, али исто тако смо на овај начин омогућили да особе са инвалидитетом могу да приступе свим садржајима које школа нуди. За тај пројекат издвојили смо нешто мање од три и по милиона динара. За рад Савеза особа са церебралном и дечјом парализом и 41 удружења која броји у свом саставу ове године смо издвојили готово 20 милина динара. Наредних година планирамо да повећамо обим те подршке- истакла је министарка.
Фото: Глас Подриња

Медицинска школа више од деценије успешно сарађује са свим удружењима особа са инвалидитетом и кроз бесплатно пружање услуга из домена њихове делатности њиховим члановима.
Фото: Глас Подриња

-Ученици и наставници већ 12 година сарађују са Удружењем параплегичара Мачванског округа. Од реализације пројекта са Министарством и Градском управом имамо могућност да чланове удружења угостимо и у нашим добро опремљеним кабинетима и да наше козметичарске и услуге масаже и физикалне терапије члановима овог удружења бесплатно пружимо у лепом амбијенту, што је бенефит, како за ученике, тако и за чланове удружења- навела је директорка Медицинске школе Биљана Ђукнић.
Фото: Глас Подриња

Секретар Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић захвалио је Министарсву и Граду на подршци да се лицима са инвалидитетом омогући достојанствен приступ школи.

-Министарка је рекла да и особе са инвалидитетом које су потенцијални ученици могу користити услуге, али првенствено лица која због већ дугогодишње инвалидности немају право на рехабилитацију. Те услуге њима значе највише за одржавање здравственог стања. Било би изузетно корисно да овако нешто заживи и у остатку Србије- подвукао је Савић.
Фото: Глас Подриња

Са министарком су о даљим плановима на нивоу локалне самоуправе разговарале и начелница Одељења за друштвене делатности Ана Маринковић и чланица Градског већа за социјална питања, рад и запошљавање Јелена Милошевић.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa