Инфо

6. децембар 2022.6. дец 2022.
фото: сајт Заштитника грађана

фото: сајт Заштитника грађана

Споразум о сарадњи Заштитника грађана са Удружењем омбудсмана Србије

Заштитник грађана Зоран Пашалић данас је у Шапцу потписао споразум о сарадњи са Удружењем омбудсмана Србије у циљу заједничког рада на унапређењу заштите права грађана и промоцији људских и мањинских права и слобода у Републици Србији.

"Локалне самоуправе су међу надлежним органима на чији рад се грађани врло често притужују Заштитнику грађана. Због тога подржавамо израду закона којим би био регулисан положај и статус локалних омбудсмана а тиме уједно унапређена заштита права грађана у локалним самоуправама", рекао је Пашалић после потписивања споразума.

Пашалић је навео да би новим законом о локалним омбудсманима требало да буде прописана обавеза да свака општина и град у Србији имају свог заштитника људских права, а да положај локалног омбудсмана мора бити уређен до детаља - трајање мандата, начин рада, али и како ће бити заштићен када његов мандат престане.

"Када локални омбудсман обавља добро свој посао то може имати далекосежне последице и по њега и по његову породицу због чега сматрамо да заштита локалног омбудсмана након истека мандата мора да буде експлицитно дефинисана законом", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је најавио да ће у наредном периоду, у циљу бољег сагледавања проблема грађана у локалним заједницама, обилазити општине и градове у којима постоје локални омбудсмани али и оне у којима тај орган још није успостављен.

Председница Удружења омбудсмана Србије Марина Попов Иветић, која је у име удружења потписала споразум, захвалила је Пашалићу на континуираној подршци и помоћи у раду локалних омбудсманима и изразила задовољство због будућег заједничког рада на унапређењу права и слобода грађана.

Према споразуму, Заштитник грађана и Удружење локалних омбудсмана између осталог спроводиће заједничке активности, обуке, медијске промоције, пројекте и истраживања у циљу унапређења и промоције људских права.
сајт ombudsman.rs

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa