Инфо

29. јануар 2023.29. јан 2023.
Pixabay

Pixabay

Батут: Цигарете свакодневно пуши 27,1 одсто грађана Србије

У Србији, најчешће коришћени дувански производи су цигарете које свакодневно пуши 27,1 одсто становништва старости 15 година и више, објавио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Институт је, поводом Националниог дана без дувана, који се 31. јануара обележава под слоганом "Свака цигарета смета", навео да 15,8 одсто пушача свакодневно попуши 20 и више цигарета.

Батут је на свом сајту подсетио да сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму.

Додао је да је употреба дувана фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, реуматоидни артритис, те да утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности.

Батут наводи да су мере контроле дувана у свету довеле до смањења учесталости коришћења цигарета међу одраслима и адолесцентима у претходној деценији.

Указује на то да је у свету и Србији у порасту употреба дуванских и никотинских производа ,који раније нису били на тржишту, или је њихово коришћење било ограничено на неке земље или поједине циљне групе, као што је то у случају наргила.

У институту су навели да истраживања спроведена у Србији показују пораст популарности других дуванских и никотинских производа.

Према подацима Европског школског истраживања о употреби психоактивних супстанци међу ученицима у Србији 2019, скоро сваки пети (17,7 одсто) ученик првих разреда средњих школа је бар једном пробао електронске цигарете.

Највећи проценат (72,3 одсто) ученика првих разреда средњих школа, који су пробали електронску цигарету, урадили су то из радозналости (72 одсто дечаци и 72,6 одсто девојчице).

Поред тога, подаци показују да међу ученицима који су пробали електронску цигарету само 18,2 одсто њих мисли да је течност за електронску цигарету, коју су први пут користили, садржала никотин.


Батут је подсетио да је у јуну 2022. покренуо бесплатну телефонску линију за одвикавање од пушења, али и за задржавање статуса непушача.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa