Инфо

31. јануар 2023.31. јан 2023.
Национални дан без дуванског дима (Фото: Глас Подриња)

Национални дан без дуванског дима (Фото: Глас Подриња)

Национални дан без дувана: Јабука у замену за цигарету

"Једна јабука у замену за једну цигарету" је акција коју су 31. јануара спровели Завод за јавно здравље Шабац и Црвени крст Шабац у Тржном центру "Рода". На овај начин обележава се Национални дан без дувана. Поред јабука, суграђанима је дељен и промотивни, здравствено- васпитни материјал.


Акција Завода за јавно здравље и Црвеног крста (Фото: Глас Подриња)


Слоган овогодишњег Националног дана је "Свака цигарета смета".

Жељка Нинковић (Фото: Глас Подриња)


-Прилика је да подсетимо наше суграђане да је најчешћи узрок болести употреба дувана и дуванских производа. Према истраживању спроведеном 2019. године у Србији 31,9 одсто становништва старијег од 15 година користи дуван и дуванске производе, а више од 15 одсто њих пуши више од 20 цигарета дневно. Мере контроле дувана, које се примењују у свету и код нас, довеле су до смањења употребе цигарета, али су се појавили нови изазови, нарочито међу младима, а то је употреба електронских цигарета. Електронске цигарете су због свог атрактивног изгледа интересантне младима. Европско истраживање о употреби психоактивних супстанци међу ученицима првих разреда средњих школа у Србији показало је да 17,7 одсто ових ученика је бар једном пробало електронску цигарету. Чак 70 одсто њих је почело употребу електронских цигарета из радозналости, а само 18 одсто зна да се у овим цигаретама налазе никотински производи, навела је Жељка Нинковић, шеф одељења за промоцију здравља ЗЗЈЗ Шабац.

Институт за јавно здравље Србије отворио је бесплатну телефонску линију, која ради сваког радног дана од 11.00 до 14.00 часова, намењену свима који желе да оставе дуван, као и онима који су га оставили да истрају у тој одлуци. Позивањем броја 080 020 0002 могу се довити савети и одговори на сва питања која грађане интересују у вези са овом темом.


Славко Радовановић (Фото: Глас Подриња)


-Црвени крст сваке године обележава овај дан. Према последњим подацима, 27 одсто становништва користи цигарете. Желимо овом акцијом да утичемо на смањење тог процента, а уједно и да нас млади виде и схвате да не треба да крену тим путем, како би дуже живели, рекао је Славко Радовановић из Црвеног крста.

Гордана Грозданић (Фото: Глас Подриња)


Гордана Грозданић, менаџер ТЦ "Рода" истакла је да "Меркатор С", као друштвено одговорна компанија подржава све акције оваквог типа и има добру сарадњу са ЗЗЈЗ Шабац.
Глас Подриња

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa