Инфо

26. фебруар 2023.26. феб 2023.
Ива Алексић (Фото: Глас Подриња)

Ива Алексић (Фото: Глас Подриња)

Шапчанка ватерполисткиња Ива Алексић: Истрајност у спорту даје резултате

Ватерполисткиња из Шапца, Ива Алексић (18), је одлучила да се опроба у спорту који није много популаран међу женама. Сусрет са информацијама о могућности ватерполо тренинга био је изазов који је привукао.

-Тренирала сам пливање, те сам сасвим случајно видела флајер за школицу пре неколико година. Желела сам да се окушам и тако је све почело - каже Ива.

Истиче да лаицима ватерполо не изгледа као захтеван спорт, те да је довољно само добро сналажење у води, што је далеко од истине.

-Сви верују да је довољно да знаш добро да пливаш. Често чујем коментаре да је лако, те увек када сам у прилици затражим да покушају. Наравно, врло брзо одустану од покушаја, али и тврдње да је лако. Бити у базену 40 минута и гледати тренинг, утакмицу потпуно су различите ствари.

Родни град почетна станица


Иако је прве спортске кораке направила у Шапцу, први тим за који је наступила био је из Војводине.
-Пре пандемије нас три из Шапца играле смо две сезоне за ВК „Спартак“ из Суботице. Затим је Шабац оформио тим, а сада, сезону 2022/2023 играм за ВК „Врачар“ са још две девојке из града. Путујемо у Београд, а тренирамо на нашем Градском бaзену са дечацима. У „Врачару“ имамо добру минутажу и задовољне смо како све функционише- додаје млада Шапчанка.

Током претходне сезоне, када је женска селекција ВК „Шабац“ наступала у лигашком такмичењу је била на челу тима, што јој је значило да стекне искуство, сигурност.

-То је била необична ситуација. Сениорски тим, а ја са 17 година сам била најстарија. Верујем да су препознали да могу да водим тим, чим су ме одабрали.

Припреме на репрезентативним камповима


Квалитет Иве Алексић препознали су и тренери у националним селекцијама, те редовно добија позив за припреме на репрезентативним камповима.

-На камповима сам упознала другарице са којима сам у блиском контакту, што је уз искуство које стекнете тамо највећа вредност. Колико год да је у неким моментима напорно, тешко, све вреди, јер је у питању репрезентација.

Као и сваки спорт, и ватерполо тражи преданост, истрајност, велика одрицања. Тренинзи су интензивни, што може утицати на младе да не истрају.


-Потребно је да се одрекнеш многих ствари. Или да имаш чврсту вољу, добру организацију да постигнеш све. Свестан/а си изазова, обавеза, али ти не пада тешко. Некада недостаје времена. После тренинга идемо у школу, на рођендане и сатница нам некада не иде на руку. То може да утиче да одлуке девојака да ли да остану у овом спорту, посебно када су тинејџерке- напомиње млада Шапчанка.

Себе види као срећну и успешну (Фото: Глас Подриња)


Подршка најближих


Родитељска подршка за сваког спортисту и спортисткињу је некада и од пресудног значаја за развој каријере.
-Мама и тата су увек ту, за све што је потребно. Разумеју спорт и моју жељу, поштују избор и када су тренинзи у питању, као и утакмице. Срећна сам што могу да рачунам на њих - додаје Ива.

Каже да када заволите спорт све постаје лакше. Сматра да жене у ватерполу тренутно не могу да остваре планетарне успехе, не због пола, или физичких предиспозиција, већ мале популаризације код девојчица и девојака.

Промоција женског ватерпола


Шабац у текућој сезони нема женски ватерполо тим иако у постоје сви услови за тренинг и мечеве. Разлог је мали одзив девојчица и девојака.

-Шабац је имао женски тим, али то није потрајало, због мањег броја девојака. Мислим да то није само проблем када је ватерполо у питању, већ већина спортова. ВК „Шабац“ један од ретких клубова који има добро оформљену школицу за децу. Млађе селекције постижу заиста добре резултате. Оно што ме радује да тренуто женска школица ватерпола има девојчице које тренирају. За сада су посвећене, а ми смо ту да им помогнемо. Надам се да ће тако бити и у наредном периоду, јер таленат постоји, жеља клуба.

Верује да ово може да се промени ако би се више говорило о женама у спорту, њиховим успесима и позитивним примерима на прави начин.

-Вероватно би то био подстицај за девојчице, а помогло и девојкама када се суоче да неком кризом и размишљају да ли да одустану. Сигурно да би им савет искусније спортисткиње помогао да преброде тај период и изазов. Морам да признам да сам и сама имала тешке периоде, недоумице. Најбољи савет у тим тренуцима ми је дала другарица која такође тренира ватерполо. Рекла је да када јој је најтеже оде на тренинг. Прихватила сам сугестију и успела да решим дилеме. Не кажем да се са изазовима не суочавају и дечаци, али чини се истрају - појашњава саговорница.

Ива планира да након средње школе настави образовни пут на факултету, али и да остане у омиљеном спорту. У будућности себе види као успешну.


-Највише бих волела да сам срећна. На приватном, професионалном плану. Наравно, желим да будем успешна и у спорту - додаје ватерполисткиња, уз наду да ће спорт бити избор девојчицама и дечацима, те да ће неко од њих већ ове недеље постати део ватерполо тима.


На питање шта је потребно да би била добра ватерполисткиња, Ива самоуверено и прецизно одговара без размишљања.
-Апсолутно све што је потребно да би неко био добар ватерполиста, разлика је само у роду именице - додаје уз осмех.

Спорт је за све


Предрасуде често су неодвојиви део спорта када су жене у питању. Једна од њих је да девојке које тренирају ватерполо изгледају „неженствено и мушкобањасто“, а уколико њихова грађа није таква долази до питања како могу бити успешне. Нажалост, медији не помажу да се овакав наратив разбије. На тему жене и ватерполо можете пронаћи тек понеки наслов и штуру информацију о трансферу у иностранство. Често не постоји изјава девојке о спорту, каријери, успеху, а понајмање о мотивацији и намера да се девојчице подстакну да тренирају. Спорт није само питање професионалне каријере, новца, већ једнаких могућности за све. Не треба да буде питање пола, већ одабира младе особе да се посвети спорту, рекреативно, или професионално, уз подршку.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa