Инфо

5. март 2023.5. мар 2023.
Фото: Јована Мијушковић

Фото: Јована Мијушковић

Жене у мотоциклизму: Женски мото клуб Валкире Србија

Вечита питања и дилеме на простору Балкана су равноправност полова и то је нешто што увек изазива велику полемику и дискусију на било ком пољу. Сви знамо ону чувену ''Жени је место у кухињи и да рађа децу, није она за то'' и тако даље. Неки статистички подаци на срећу жена, а несрећу мушкараца говоре другачије, а то је да полако постижемо родну равноправност на светском нивоу, али када говоримо о мотоциклима и мото свету ту смо још у менталном и другом заостатку када је у питању жена „Бајкер“. У овом тексту ћемо покушати да решимо ту дилему и изнесемо важне чињенице и разлике ако их уопште и има.

На ова и друга питања унутар мото света потражили смо одговоре од наше саговорнице Бојане која је чланица и потпредседница женског Мото клуба Валкире Србија. Да, добро сте прочитали - Женски мото клуб.

Да ли жене треба да возе мотоцикл?

Да. Мотоциклизам и љубав према мотоциклима не познају ни пол, ни године, ни веру ни нацију. То је начин живота који или волиш и живиш или не. Доста људи не разуме мотоциклисте и то је у реду, а мотоциклисти су најхуманији људи на свету што смо и показали кроз своје бројне хуманитарне акције и манифестације.

Који проценат жена вози мотоцикл?

За разлику од већине других земаља код нас је још увек веома мали проценат жена бајкера из разлога што још увек влада одређена врста стигме. Наш клуб активно ради на разбијању предрасуда о женама у мото свету и сматрамо да смо равноправне са нашом браћом на два точка. Срећом, у последње време је примећен пораст жена у мото свету што је одлично.

Зашто је препоручљиво возити мотор?
За већину нас је вожња мотора много више од саме вожње по путу. Некима од нас представља посебан осећај слободе, некима терапија против стреса, анксиозности и гомиле свакодневних проблема. За мене лично је битна вожња као вожња, и тај неки осећај уживања а не брза вожња. Мој лични став је да брза вожња није за путеве него за стазу. Што се трудимо промовисати кроз деловање нашег клуба. Сваки искусан и добар возач се према свом мотору опходи са поштовањем.
Бојана и Јована (Фото: приватна архива)

Колико Ваш мото клуб има чланица и како је прихваћен од стране осталих мото клубова?
Наш клуб има осам чланица из разних делова Србије. Седиште клуба је у Аранђеловцу одакле је и председница клуба, а имамо чланице из Шапца, Београда, Краљева и Смедерева.

Сматрам да смо веома добро прихваћене од стране осталих људи из мото света што говори податак да је на хуманитарној журци у нашој организацији било чак 60 клубова из целе Србије.


Како одабрати прави мотор за себе?
Није довољно да нам се само свиди мотор да би смо га возили. Битан фактор при куповини мотора је кубикажа, висина седишта, тежна мотора и снага мотора. Највећи број жена ће за себе одабрати мотоцикл тип чопер. Али доста жена вози и друге типове мотора као што су спортски, накед и ендуро. Разлика између ових типова мотора је у изгледу и висини. Веома је битно за себе одабрати мотор на којем када седиш можеш целим стопалима да дохватиш земљу, да не би дошло до пада и повреда. Мотори су тешке машине и стабилност је један од најбитнијих фактора.


Текст и фото: Јована Мијушковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa