Инфо

18. март 2023.18. мар 2023.
Бета/Влада Северне Македоније

Бета/Влада Северне Македоније

АП: Високи улог нових разговора Србије и Косова уз посредовање ЕУ

Западни званичници се надају да ће бити остварен напредак у разговорима између вођа Косова и Србије који се одржавају овог викенда уз посредовање ЕУ, у новом покушају да се ублаже деценије тензија између балканских непријатеља из ратних времена и реши један од најдужих спорова у Европи, пише данас АП.

Поводом нове рунде дијалога Београда и Приштине на високом нивоу, АП у тексту под насловом "Високи улог нових разговора Србије и Косова уз посредовање ЕУ" наводи да се председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Аљбин Курти састају данас у Охриду, у Северној Македонији.
Агенција наводи да су се њих двојица оквирно сагласили прошлог месеца око текста ЕУ плана у 11 тачака за нормализацију односа после њиховог рата 1998-1999 и косовског проглашења независности од Србије 2008.

И Србија и Косово стреме да се придруже Европској унији једног дана и речено им је да пре тога морају да поправе односе, подсећа АП и указује да је решење спора добило на значају због рата у Украини и страховања да би Русија могла да подстакне нестабилност на нестабилном Балкану где има она историјски утицај.

Високи представник ЕУ Жозеп Борел, који председава данашњим састанком у Охриду, рекао је да је сада време да вође Косова, Србије и целог Западног Балкана покажу храброст и подељену одговорност за успех процеса приступања ЕУ у Региону, наводи АП.

Агенција пшише да је Борел рекао да ће ови разговори бити усмерени на то како применити предложени план ЕУ који тражи да две стране задрже добросуседске односе, признају званичне документе и националне симболе једна другој.

Уколико се план примени, спречио би да Београд блокира настојања Косова да тражи чланство у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, наводи АП, додајући да је окврини споразум који су припремили Француска и Немачка и који су подржале САД, не позива експлицитно на узајамно признање Косова и Србије.

Иако се условно сложио око ЕУ плана, како наводи АП, српски популистички председник је изгледа одустао од прихватања неких од његових одредби после притисака екстремно десничарских група које сматрају да је Косово колевка српске државе и Православне цркве.

Агенција указује да је Александар Вучић у четвртак рекао да неће ништа потписати на састанку у Охриду и да је раније обећао да неће признати Косово нити дозволити да оно постане члан УН.

С друге стране, указује агенција, косовски премијер Курти је рекао да у центру разговора у Охриду треба да буде примена оног што је већ договорено. Курти је пред разговоре рекао да је оптимиста али да не зависи од њега да ли ће они успети, да је понудио да потпише предложени споразум али да друга страна није била спремна.

АП наводи да многе западне земље признају независност Косова али да се томе противи Београд уз подршку Русије и Кине и да су преговори уз посредовање ЕУ остварили мало напретка последњих година.

Србија је, како указује АП, задржала блиске везе са својим традиционалним словенским савезником Русијом упркос рату у Украјини, делимично и због противљења Москве независности Косова и могућег улагању вета на чланство Косова у УН у Савету безбедности.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa