Инфо

18. март 2023.18. мар 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Млекари Мачванског округа моле премијерку за додатну помоћ

Удружење произвођача млека Мачвнског округа упутило је писмо председници Владе Ани Брнабић у ком је обавештавају о актуелној ситуацији у млакарству и моле да се уведу мере којима ће се заштитити домаћа производња млека. Наводе да се ситуација драстично погоршала од састанка који је премијерка крајем фебруара одржала са млекарама, трговинским ланцима и удружењима произвођача млека, те да су све млекаре, сем Имлека, значајно смањиле цену млека уз нередовне исплате.

-С обзиром да млекаре најављују и даље пад цене у откупу, због великих залиха млека, као удружење не видимо ниједан разлог за укидање прелевмана, како то захтева Европска комисија. Из разговора са појединим млекарама стичемо закључак да се залихе највише стварају због увоза великих количина сирева и евапората (дехидрираног млека) по дампиншким ценама, па Вас молимо да се уведу прелевмани на сиреве од најмање 200 динара по килограму и евапорат од 60 динара по килограму. Потпуно разумемо да сте изложени великом притиску од стране Европске комисије за укидање постојећих прелевмана, али Вас молимо да се додатно учини напор, уз поштовање процедуре, докаже аргументовано и чињенично да је режиште Србије затрпано млечним производима по изразито дампиншким ценама. Све најављене мере Министарства пољопривреде, повећање премије за млеко и већих регреса по грлу, су већ обесмишљене смањењем цене млека у откупу, тако да под овим околностима не може се говорити о опоравку млечног говедарства, већ о његовом убрзаном гашењу. Као што сте могли чути и видети на састанку смо јасно изнели став ко су актери на тржишту млека који домаћу производњу млека гуше, што за последицу има гашење фарми и затварање млекара, Молимо Вас да се не дозволи монопол на тржишту млека од било кога и да се ограниче трговинске марже, стоји између осталог у саопшењу Удружења произвођача млека Мачванског округа.

Влада Републике Србије увела је прелевмане (таксе на увоз) млека, од 15 динара по литири и неких врста сирева, од 30 динара по килограму. Неки медији су протекле седмице објавили да је ово учињено без косултација са Европском унијом, те да је Европска комисија од Владе Србије тражила да се ове мере укину.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa