Инфо

25. март 2023.25. мар 2023.
Сања Никшић (Фото: Приватна архива)

Сања Никшић (Фото: Приватна архива)

Сања Никшић: Стрес је окидач за болест

„Када два пута по 15 дана чекаш резултате биопсије схватиш колико је све пролазно и небитно. Касније следе страхови, шта је све могло да буде. Постоје неке болести на које не може да се утиче, али свако може једном годишње да оде на ултразвук дојке и абдомена, преглед срца и на тај начин предупреди развој потенцијалног здравственог проблема“ каже Сања Никшић
Сању Никшић Шапчани су упознали као фитнес инструкторку и некога ко је зумбу донео у Шабац. Током 12 година хиљаде суграђана заједно са њом вежбало је са њом, што у студију Ника што на фитнес лету и осталим спортско рекреативним догађајима које је организовала како би што више људи подстакла да се баве спортом. Мање људи зна да је идеја за Фитнес студио „Ника“ настала из нимало лепог разлога.

Наиме, Сања је након искуства са другим тумором одлучила да промени свој живонтни стил, напусти стресан посао у банци и посвети се здравијем начину животу. Како сама каже два пута сам имала среће, трећи пут десити се неће.

фото: Приватна архива


Први тумор, у руци, откривен јој је на почетку бомбардовања, када је имала 16 година. Окидач је био стрес.

-Избегли смо из Хрватске, један рат смо преживели. Када сам поново видела оца у униформи реаговала сам тако што ми је рука букнула у року од неколико дана. Утврђена ми је израслина на десној шаци. Због бомбардовања нисам могла одмах да будем оперисана, а када се бомбрадовање завршило туморско ткиво се већ умотало око тетива, постоперативни период и некоришћење десне руке трајало је пола године. У том периоду активно се бавила атлетиком и била је ускраћена за спорт први пут толики период што јој је натеже од свега пало.

Након десетак година уследила је нова агонија. После неколико месеци агресивних напада кашља, установљен јој је тумор на душнику. Тако је са 27 година други пут доживела да чека налазе са хистопатологије.

Након овога одлучује да напусти стресни посао у банци, почиње да се бави својом највећом љубављу – спортом. Поред свих негодовања околине на своју одлуку отвара свој први Фитнес студио и у потпуности мења животни стил, за почетак свој, а годинама и многих суграђана. Основала је фитнес студио са којим је остварила бројне успехе и ван граница Србије. Заједно са вежбама делила је и свој стил живота.

-Када два пута по 15 дана чекаш резултате биопсије схватиш колико је све пролазно и небитно. Касније следе страхови, шта је све могло да буде. После операције другог тумора месецима сам имала дебели, модро љубичасти ожиљак на врату, као подсећање. Сви доживљавамо као фразу да човек када изгуби здравље нема више ништа, али заиста је тако. Сви имамо неке потребе за које мислимо да су нам прече од нашег здравља. Потребно нам је довољно сна. Затим, здрава исхрана и посебно подвлачим „MIND SET“, каже Сања.

Одећа са поруком
Каријеру је завршила у новембру прошле године у Истанбулу где је имала привилегију да бину дели са оснивачем Зумба фитнеса лично и сама каже да је бирала не би изабрала бољи крај презентерске каријере. Сада измеђуосталог има своју колекцију спортске гардеробе „Могу и.“ и „Лига јбг“ направљен са циљем да носи јасну снажну поруку –
„Све се може, буди се устај и бори се“.

Фото: Приватна архива


Из центра града се преселила у Јевремовац где има своју башту. Месо не једе. Наравно, ту је и редовна физчка активност. Поред свега тога вести не чита и не гледа.

-Нисам у току ни са чим. Знам да је био земљотрес, али нисам пратила вести везане за то. Тамо где не могу да помогнем не допуштам да то утиче на мене. То су моји одбрамбени механизми. За особе које су емотивне и емпатичне прихватање негативних ствари је 30 одсто пута ка болести, каже Сања.

Поред здравог начина живота Сања истиче и значај превенције. Превентивне прегледе обавља једном годишње и сматра да свако толико дугује себи.

-Сем себе ништа на свету немамо. Деца се роде да одрасту и оду. Не могу да свхатим да је неким женама битније да ураде вештачке нокте, трепавице, уста, него да оду код гинеколога или прегледају дојке и мисле да су даме па како. Постоје неке болести на које не може да се утиче, али свако може једном годишње да оде на ултразвук дојке и абдомена, преглед срца и на тај начин предупреди развој потенцијалног здравственог проблема. Крај је тек онда када срце стане, све до тада човек треба да се бори, поручује Сања.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa