Инфо

30. мај 2023.30. мај 2023.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

30. мај – Светски дан Мултипле склерозе



„Ја се повезујем, ми се повезујемо“
Светски дан Мултипле склерозе (МС-а) званично се обележава 30. маја са циљем да окупи глобалну заједницу оболелих од МС-а да деле своја искуства, подигну свест и воде кампању са свима који су погођени мултиплом склерозом (МС).

Кампања нуди флексибилност појединцима и организацијама за постизање различитих циљева.

Овогодишње обележавање овог датума се односи на изградњу везе са заједницом, самоповезивање и везе са квалитетном негом. Слоган кампање је „Ја се повезујем, ми се повезујемо“, и има за циљ рушење друштвених баријера због којих се људи погођени МС-ом осећају усамљено и друштвено изоловано. То је прилика да се залажемо за бољу услугу, мрежу подршке и заговарање бриге према особама оболелим од ове болести.

Мултипла склероза (МС) је једно од најчешћих обољења централног нервног система (мозга и кичмене мождине). Данас 2,8 милиона људи широм света има МС. Мултипла склероза је неизлечива болест централног нервног система која може имати врло варијабилни ток и прогнозу. МС је инфламаторно демијелинизујуће стање које је узроковано оштећењем мијелина – масног материјала који изолује нерве. Код МС, губитак мијелина утиче на начин на који нерви проводе електричне импулсе ка и из мозга. Симптоми могу укључивати замагљен вид, слабе удове, пецкање, нестабилност, проблеме са памћењем и умор.

Већина људи са МС дијагностикује се у доби између 20 и 40 година. МС је два до три пута чешћа код жена него код мушкараца. Не постоји лек који може излечити МС, али су доступни третмани који могу модификовати ток болести. Лечење МС спроводе неуролози, често у сарадњи са физијатрима, офталмолозима, логопедима, али и психотерапеутима, породичним терапеутима и социјалним радницима. Терапија МС треба да буде индивидуална (прилагођена појединачном болеснику).

Важну улогу у побољшању квалитета живота особа оболелих од ове болести има Друштво Мултипле склерозе Србије које се бави изазовима у смислу побољшања квалитета живота особа са мултиплом склерозом, сарађујући са МС организацијама широм света, као и пружањем програма и услуга дизајнираних да помогну људима са МС и њиховим породицама да наставе своје животе. Важну подршку оболелима од ове болести грађанима Шапца даје Удружење МС Шабац.





Извор: World MS Day;https://worldmsday.org/about/

Друштво Мултипле Склерозе Србије;https://multiplaskleroza.org.rs/terapija/

Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa