Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Pixabay

Pixabay

Чаушић: Временска прогноза налаже опрез

Лука Чаушић, вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације, рекао је за РТС да је у овом тренутку ситуација мирна и да припадници Сектора за ванредне ситуације немају интервенције.

"Тренутно нема угроженог становништва, наше екипе су на терену али нам временска прогноза не даје разлога да будемо потпуно опуштени, него опрезни", рекао је Чаушић.

Најтеже је, каже, било у Лознице пре две ноћи када су имали 22 евакуације, затим у Горњој Врањској код Шапца где су евакуисали 20 особа и две у општини Коцељева.

"Ми имамо 27 специјалистичких тимова за спасавње и рад на води. Имамо потпуно обучене и спремне тимове за најизазовније задатке“, рекао је Чаушић.

Савет грађанима када крене бујица

Указао је да је основна карактерисика бујичних поплава та да вода брзо дође и брзо оде, али да грађани морају бити опрезни.

"Ако грађани виде да им кућу окружује вода, никако не треба да излазе зато што је бујица таква да је довољно 30, 40 центиметара воде да однесе одраслог човека", рекао је Чаушић.

"Потребно је да остану у кући, ако су у прилици да изнесу вредне ствари и да се евакуишу на спрат, да искључе струју. Ако је једноспратни објекат да се попну на сто, да позову припаднике Сектора за ванредне сизтуације, ватрогасце полицију", објаснио је Чаушић.

Веома је опасно, упозорава, да се излази напоље када вода окружује кућу, јер бујица има изузетну снагу.

Када су урбане средине, грађани би требало да избегавају најниже тачке у граду, ако су у аутомобилу да га безбедно напусте, рекао је Чаушић.

"Замолио бих грађане да послушају апеле и упозорења надлежних органа, припадници Сектора за ванредне ситуације су ту да им помогну“, рекао је Чаушић за РТС.
ГП

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa