Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Предавање за прваке (Фото: Глас Подриња)

Предавање за прваке (Фото: Глас Подриња)

Предавањем у "Николајевој" почео пројекат уређења зоне школе

Пројекат уређења зоне школе Савет за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца почео је данас предавањем на тему безбедног понашања у саобраћају у Основној школи "Николај Велимировић". Ова школа, заједно са Економском школом "Стана Милановић" и Музичком школом "Михаило Вукдраговић" обратила се Савету због проблема који деца имају због тога што из школе излазе директно на коловоз.

Учили о безбедном понашању у саобраћају (Фото: Глас Подриња)


Предавања је одслушало укупно око 100 ученика "Николајеве" школе. На интерактивном предавању деца су могла да пробају и виртуелне наочаре којима су симулирали кретање у саобраћају. Након предавања добили су и поклоне који су укључивали флуоресцентне прслуке и наруквице, како би били што уочљивији у саобраћају.

Ненад Јовић (Фото: Глас Подриња)


-Обука је усмерена на прваке због тога што су они најугроженији у саобраћају због тога што се тек упознају са саобраћајним прописима. Деца и на редовној настави уче о безбедности у саобраћају и како да се понашају. Поред тога имамо одличну сарадњу са Саветом за координацију послова безбедности у саобраћајуи кроз пројекат Пажљивко деца сваке године пролазе обуку везану за понашање у саобраћају. Ове године Пажљивкова смотра организована је у нашој школи, рекао је Ненад Јовић, директор ОШ "Николај Велимировић".



Селена Вилотић (Фото: Глас Подриња)


-Учили смо о томе како да се безбедно понашамо у саобраћају и сачувамо свој живот. Морамо да будемо увек сконцентрисани и пажљиви, нарочито ако нема тротоара, тада морамо посебно да пазимо да нас не удари аутомобил. Наочаер су ми биле баш супер. Када је мрак важно је да носимо прслук и наруквицу који светле и никако да не носимо црне јакне, црне панталоне, него што светликју одећу да се боље видимо, објаснила је Селена Вилотић, ученица првог три.


Велика подршка Саобраћајне полиције (Фото: Глас Подриња)


Реализација пројекта подразумева преуређења у зони школи којом ће се направити сигурна зона кретања за ученике. Пројекат је рађен на основу анкете међу родитељима ученика и истраживања у која су били укључени и наставници и деца.

Сандра Мићић (Фото: Глас Подриња)


-На адресу Савета стигла је молба три школе за прилагођавање зоне школе већем броју ученика у односу на онај који је првобитно био. По завршетку пројекта зона школе биће прилагођена деци, као учесницима у саобраћају и биће много функционалнија када је безбедност деце у питању. Одељење саобраћајне полиције Полицијске управе Шабац укључено је у све активности градског Савета за координацију послова безбедности у саобраћају и подршка су нам у реализацији свих пројеката. Један део обуке учи децу да је полицијац њихов друг у саобраћају и да треба да му се обрате када нису сигурни да могу безбедно да дођу до своје куће, рекла је Сандра Мићић, члан Савета.

-Предавање су имала деца првог разреда, она која су дошла из предшколског. Поента рада Савета и јесте да постоји континуитет рада на тему саобраћајног образовања и васпитања. Они су већ савладали основне појмове у предшколском, а учитељи су то надоградили. Циљ нам је да имамо континуитет од предшколског, све док не добију возачке дозволе. Тиме одржавамо и подржавамо визију Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, а то је нула погинуле деце у саобраћају. Шабац је град који нема деце школског узраста страдале у саобраћају, рекла је Сандра Мићић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa