Инфо

5. јун 2023.5. јун 2023.
ЗЗЈЗ Шабац

ЗЗЈЗ Шабац

Данас је Дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине обележава се сваке године 5. јуна предвођен Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП). Ове године 50. годишњица овог датума обележава се под слоганом: “Решења за смањење загађења пластиком “. Важност ове теме јесте да се скрене пажња јавности да су акције људи у вези са загађењем пластиком веома битне.

Домаћин Светског дана заштите животне средине 2023.године је Обала Слоноваче, уз подршку Холандије, а тема ће се фокусирати на решења за загађење пластиком у оквиру кампање #BeatPlasticPollution.

Пластични производи имају много примена, постали смо зависници од пластичних производа за једнократну употребу — са озбиљним еколошким, друштвеним, економским и здравственим последицама.

Широм света сваког минута се купи милион пластичних боца, док се годишње у целом свету искористи до пет билиона пластичних кеса. Укупно, половина све произведене пластике је дизајнирана за једнократну употребу – употребљена само једном, а затим бива бачена.

Пластика, укључујући микропластику, све је присутнија у нашем природном окружењу. Она постаје део фосилног записа Земље и обележје антропоцена, наше тренутне геолошке ере. Чак су дали име новом морском микробном станишту под називом „пластисфера“.

У периоду од 1950-их до 1970-их година , произведена је само мала количина пластике и као резултат, пластични отпад је био релативно подношљив.

У периоду од 1970-их до 1990-их, производња пластичног отпада се више него утростручила. Почетком 2000-их, количина пластичног отпада коју смо произвели порасла је више у једној деценији него у претходних 40 година. Данас се производи око 400 милиона тона пластичног отпада сваке године.

Од 1970-их, стопа производње пластике је расла брже од било којег другог материјала. Уколико се историјски трендови раста наставе, предвиђа се да ће глобална производња примарне пластике достићи 1.100 милиона тона до 2050.године. Забрињавајући је пораст пластичних производа за једнократну употребу, који би требало да буду бачени након једне кратке употребе. Неопходне су системске промена како би се зауставио ток пластичног отпада који завршава у животној средини.

Да би се глобално загађење пластиком смањило за 80% до 2040. године, извештај УНЕП-а, предлаже да се прво елиминише проблематична и непотребна пластика како би се смањила величина проблема. Након тога, извештај позива на три промене тржишта – поновну употребу, рециклирање и преоријентисање и диверзификацију производа (замена производа као што су пластични омоти, кесице и производи за понети са производима направљеним од алтернативних материјала (као што су папир или материјали који се могу компостирати), наводи портал Завода за јавно здравље Шабац.
ГП

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa