Инфо

5. јун 2023.5. јун 2023.
Глас Подриња

Глас Подриња

Обележена слава града Шапца - Друге Тројице

Торжествено, Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла, коју је служио Његово Преосвештвенство Владика шабачки г. Јеротеј, свечаном литијом градским улицама и резањем славског колача, данас је обележена слава града Шапца – Друге Тројице.

Глас Подриња

Неколико стотина верника, царско и олтарско свештенство окупило се данас да прослави градску славу - представници Градске управе, војске, полиције, грађани из свих сфера друштвеног живота, као и ученици шабачких школа.
Глас Подриња

Тачно у подне, кренула је свечана литија централним градским улицама, у којој је ношена икона Пресвете Богородице Тројеручице и мошти Светог владике Николаја и Светог Теодора Тирона. Крст је носио истакнути спортиста Бранко Лагунџић.
Свечана литија/Глас Подриња

Испред зграде Градске управе, освећени су и пререзани славски дарови.
Резање славског колача испред зграде Градске управе/Глас Подриња

На раскрсници улица Стојана Новаковића и Косте Абрашевића служена је јектенија и благосиљан народ.
Глас Подриња

По повратку у шабачку порту, код спомен-костурнице читано је јеванђеље, а Владика Јеротеј честитао је суграђанима славу и одржао пригодну беседу.
Његово Преосвештенство Владика шабачки Јеротеј/Глас Подриња

- Празник Тројице рођендан је Цркве Христове у којој се спасавају сви народи без обзира где живе, којим језиком говоре, каква им је боја коже или каквих су биолошких или социјалних карактеристика. Верујемо да сви народи треба да напредују економски, социјално, пре свега, духовно, у својој култури, језику, фолклору и свим другим особеностима које им је дао Бог да би се разликовали једни од других и разноликошћу обогаћивали, доприносили лепоти живота на земљи, истакао је Владика Јеротеј и додао да би и поједине области и крајеви требало да развију своје обичаје, своју културу која их одликује, у истом народу, а све у славу Божју, а на спасење људи. - Ми Шапчани са поносом осећамо да нема лепших витешких обичаја од оних у нашој, хајдук Станковој и Јанковој Мачви, да нема лепших народних ношњи, песама и игара, племенитијих и јуначкијих људи и жена од Шапчана и Шапчанки, Поцераца, Мачвана, јуначкијег и мученичкијег града од нашег Шапца. То је зато што смо ми из нашег дивног и љубљеног краја у свим временима чували у срцу Христа Бога и били верни Цркви Његовој.
Глас Подриња
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa