Инфо

13. јул 2023.13. јул 2023.
Посета Горњој Врањској (Фото: Глас Подриња)

Посета Горњој Врањској (Фото: Глас Подриња)

Министар Жигманов и градоначелник Пајић посетили мештане Горње Врањске погођене мајским поплавама

Министар за људска и мањинска права Томислав Жигманом посетио је Шабац. Након састанка са градоначелником Шапца Александром Пајићем у Градској кући посетио је ромско насеље у Горњој Врањској из ког је, током мајске поплаве, евакуисано 25 становника.


Градоначелник Пајић и министар Жигманов (Фото: Глас Подриња)


Евакуисани мештани су се тек ових дана вратили у своје домове, пошто су 40 дана провели у смештају "Хуманог срца Шапца". Министар је имао прилику да види како куће изгледају након санације и да поприча са људима које оближњи поток плави готово сваке године.

Састанак у Градској кући (Фото: Глас Подриња)


Жигманов је честитао Градској управи, на челу са градоначелником Пајићем, што је брзо, квалитетно и одговорно приступила санирању дела последица поплава.

Током поплава исељено 25 мештана (Фото: Глас Подриња)


-Политика Владе Републике Србије јесте велика одлучност да помогне свим крајевима у којима су се поплаве догодиле. Приоритет је подршка програмима који се тичу санације стамбених кућа и домаћинстава. Паралелно са тим процењују се штете у пољопривреди и саобраћајној инфраструктури. Фокус мора бити на томе да се реши проблем штете на стамбеним објектима. Сведоци смо да је локална самоуправа у Шапцу брзо и квалитетно реаговала, да су се људи вратили у своје просторе, да се они обнављају и да ће моћи да наставе да живе у својим кућама. Влада Републике Србије ће настојати да сву штету надокнади. Ребалансом буџетом биће опредељено 1 одсто за санирање штета од поплаве. Остало је да се направе добре анализе и пописи свих штета, рекао је министар Жигманов.

Градоначелник Шапца Александар Пајић истакао је да су у политици града Шапца приоритет људи, те да брину о сваком човеку. Навео је да су акценат ставили на то да се створе услови како би се расељени мештани Горње Врањске вратили у своја домаћинства.

Министар одао признање градоначенику (Фото: Глас Подриња)


-Штета која је настала на територији Шапца је око 800 милиона динара. Међутим, највећа штета је што су ови људи морали да се иселе и да не бораве у својим домовима. Покушали смо да што пре створимо услове да се они врате својим кућама. Ангажовали смо све градске службе и током поплава, али и након тога. Веома смо захвални и Влади Републике Србије на помоћи великој ажурности што се тиче реализације програма. Разговарао сам са министром о динамици исплате штета и прво ће бити исплаћене штете из првих пет катергорија, односно породична домаћинства. Захвалан сам и министру што је изашао са мном на терен и видео какав је живот ових људи и да ли се једнако односимо према свим грађанима града Шапца, рекао је градоначелник Пајић.

-Позвали смо наше суграђане који су претрпели штету било које природе током последњих поплава, да до 30. јула могу у Градској управи да поднесу захтев за надокнаду штете. Држава ће врло брзо реаговати. Наше комисије су већ завршиле посао за све они који су већ пријавили штету, навео је градоначелник Александар Пајић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa