Инфо

25. јул 2023.25. јул 2023.
Глас Подриња

Глас Подриња

Поцерски Метковић добио оптички интернет

Министар информисања и телекомуникација Михајло Јовановић и генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић данас су са градоначелником Шапца др Александром Пајићем обишли Поцерски Метковић, поводом завршетка радова на увођењу оптичке мреже у оквиру Пројекта изградње широкопојасне инфраструктуре у руралним пределима републике Србије коју организује ресорно министарство.
Министар информисања и телекомуникација Михајло Јовановић са градоначелником Шапца др Александром Пајићем/Глас Подриња

- Данас у Поцерском Метковићу обележавамо мали јубилеј – ово је тридесето село које је добило брзи интернет у оквиру капиталног пројекта Министарства информисања и телекомуникација. Нама је циљ да до краја 2025 године готово сва села у Србији буду повезана на брзи интернет и зато смо обезбедили средства у износу од преко 100 милиона евра за изградњу оптичке инфраструктуре. До краја 2025 изградићемо око 4.700 километара оптике да бисмо у више од 700 села у Србији да бисмо повезали истурена одељења основних школа и омогућили брзи интернет у преко 120 хиљада домаћинстава, истакао је министар Јовановић и додао да је ово лето искоришћено као велика радна акција - У току је изградња оптичке инфраструктуре у 75 села у Србији, до краја ове године завршићемо прву фазу која обухвата око 125 села, а до краја 2025 године сва села Србије имаће брзи интернет.
Испред Основне школе Лаза К. Лазаревић У Поцерском Метковићу/Глас Подриња

Директор Телекома Србија изразио је велико задовољасто и захвалност министру и влади Србије због овог пројекта који покрива рурална подручја.
- Телеком Србија до сада је уложио преко 500 милиона евра у изградњи оптичке мреже и око 1,4 домаћинстава већ има могућност брзог интернета у градовима. Захваљујући овом пројекту покривамо и удаљена села оптиком. До 2025. године, поставићемо Србију у ранг најразвијенијих земаља са оптичким интернетом, који је предуслов будућег развоја Четврте индустријске револуције. Захваљујем свим мештанима који су показали велико интересовање за наше услуге и министарству и влади Србије који ће радити овај пројекат наредне три године, истакао је директор Лучић.

Градоначелник Пајић изразио је велико задовољство због чињенице да се Поцерски Метковић нашао међу првих 30 локација које су добиле широкопојасни интернет.
- Основна школа „Лаза К Лазаревић“ има нешто више од 20 ученика, али ми бринемо о сваком ученику и јако нам је важно да имају исте услове које имају ученици на градском подручју. Поред овог села, читава територија Града Шапца ускоро ће бити покривена оптичким интернетом, захваљујући Министарству информисања и телекомуникација и Телекому Србија. Захваљујем Влади Србије, као и мештнима Поцерског Метковића који су имали стрпљења за сва обећања Града Шапца. Много тога смо урадили и још ћемо много тога урадити у годинама које долазе изјавио је градоначелник Шапца др Александар Пајић.
Глас Подриња

Постоји неколико разлога за брзи интернет у Србији. Први је електронска управа, где смо, као држава, направили велике резултате. Грађани могу да комуницирају са јавном управом путем мобилног телефона, или рачунара, многи уписују своју децу у школе и вртиће путем интернета, користе услугу еАграр, поручују електронски изводе из матичних књига... Други велики разлог је тај што и најмања истурена одељења основних школа могу да буду прикачена на интернет, што омогућава дигиталну наставу и дигиталне уџбенике, као и програмирање и часове информатике и рачунарства на исти начин који имају деца у великим градовима. Трећи битан разлог је електронска трговина која омогућава да се покрене посао и у селима, што ће допринети одлуци многих да остану на селу и раде путем интернета, да на тај начин продају пољопривредне и друге производе и да на селима реализују бизнис. Четврти разлог је што захваљујући Телекому Србије који је наш партнер и који нас прати у целом овом пројекту, мештани у селима добијају на стотине телевизијских канала, могућност да прате културне, спортске и друге садржаје и да уживају у свим могућностима које доноси Четврта индустријска револуција.
(Министар информисања и телекомуникација Михајло Јовановић)

Директор школе „Лаза К Лазревић“ Милан Благојевић изразио је захвалност због пројекта „који је вишеструко значајан за све ученике школе, као и мештане села, за бољи и продуктивнији раст привреде“.
Оптички интернет од велике је важности за ученике и мештане села/Глас Подриња
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa