Инфо

2. август 2023.2. авг 2023.
СПЦ

СПЦ

Данас је Илиндан

СПЦ и верници данас, 2. августа, обележавају сећање на Светог пророка Илију.

Боговидац и чудотворац, ревнитељ вере Божје, свети Илија био је родом из града Тесвита, због чега је прозват Тесвићанин. Кад се родио, отац његов Савах видео је анђеле Божје око детета, како огњем дете повијају, што је било предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богодане силе огњене. Сву младост своју провео је у богомислију и молитви, повлачећи се често у пустињу, да у тишини размишља и моли се.

У то време, царство јеврејско беше раздељено на два неједнака дела: царство Јудино са само два племена, Јудино и Венијаминово, са престоницом у Јерусалиму, и царство Израиљево са осталих 10 племена и престоницом у Самарији. Првим царством владали су потомци Соломонови, а другим потомци Јеровоама, слуге Соломонова.

Највећи сукоб имао је пророк Илија са Израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом, јер су се они клањали идолима и одвраћали народ да служи Богу јединоме и живоме. При том је Језавеља наговорила је мужа да подигне храм Сиријскоме Богу Ваалу. Великим чудима Илија је доказао силу и власт Божју: Затворио је небо, да не би киша пала три године и шест месеци; спустио је огањ с неба и запалио жртву Богу своме, док жречеви Ваалови то нису могли учинити; спустио је кишу с неба својом молитвом ; чудесно умножио брашно и уље у кући удовице у Сарепти и васкрсао њеног умрлог сина; прорекао Ахаву да ће му пси крв лизати и Језавељи да ће је пси изјести, што се и догодило; и друга многа чуда учинио је и догађаје прорекао. На Хориву разговарао је са Богом и чуо глас Божји у тихом светлом поветарцу.

Пред одлазак на онај свет, узео је Јелисеја и одредио га за наследника у пророчком звању; својим огртачем пресекао воду у Јордану: и најзад, био узет на небо у огњеним колима са огњеним коњима. На Тавору се јавио заједно са Мојсејем Спаситељу Исусу Христу.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa