Инфо

2. август 2023.2. авг 2023.
Никола Бертолини обишао пројекте које локална самоуправа спроводи заједно са ЕУ

Никола Бертолини обишао пројекте које локална самоуправа спроводи заједно са ЕУ

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Никола Бертолини, посетио је Шабац и, заједно са градоначелником Шапца Александром Пајићем, обишао пројекте које локална самоуправа спроводи уз подршку ЕУ. Градоначелник је госта прво повео у разгледање Научног центра на Летњиковцу који је изграђен уз помоћ средстава ЕУ обузбеђених преко програма ЕУ ПРО Плус.




-Веома сам срећан што сам се после годину дана вратио у Шабац где могу да видим веома интересантне пројекте који су овде урађени. Ми финансирамо многе пројекте у различитим земљама, у области образоваања. Они обухватају вртиће, школе, али још нисам видео нешто овог типа. Овај пројекат је велики изазов. Брига о потенцијалима деце је један од најлепших задатака сваког родитеља, а уколико локална самоуправа направи и води овакав простор то је услуга од немерљиве вредности за заједницу. Позитивно сам изненађен овим што сам видео и једва чекам да поново дођем за годину дана и видим један од кампова и децу која добијају додатну наставу. Деца су сада много изложенија различитим стварима, информацијама, играма, стимулацијама које ја у том узрасту нисам имао прилике да искусим. Сва додатна сазнања представљају важан аспект у одрастању сваког детета. Развој потенцијала и повећање знања за децу представља предност у даљем животу и ово је први корак за побољшање средине у граду Шапцу, рекао је Бертолини на Летњиковцу и честитао граду Шапцу на успешно изведеном пројекту.



Градоначелник Пајић је истакао да се ради о једном од најлепших и најбољих пројеката које је град у последње три године реализовао са ЕУ. Научни центар "Фабрика идеја за 21. век" је пројекат вредан 450.000 евра. Половину новца дала је ЕУ, док је град учестововао са другом половином.



-Верујем да ћемо већ крајем августа организовати први камп. Центар је замишљен као надградња образовном систему, место где ће се најбољи ученици додатно развијати и добијати нова знања, са најбољим наставницима који ће овде радити. Имамо смештајни капацитет за 40-ак ученика који овде могу вишедневно да бораве и за четири наставника који ће са њима радити. Жеља нам је да поред биологије, физике и хемије уврстимо и друге програме. Мислим да ћемо почети са математичким кампом који ће ученицима са територије Шапца омогућити додатна знања и вештине потребне за највише домете на републичким и међународним такмичењима. Причу заокружујемо, поред рада са наставницима и ученицима и радом са родитељима надарених ученика. Они су такође циљна група предвиђена овим пројектом. Родитељи треба да знају како да се понашају са надареним учеником, како би он своје потенцијале остварио у највише степену, рекао је градоначелник Пајић.



Након Научног центра обишли су и 23 новоизграђене стамбене јединице социјалног становања које су изграђене у насељу Триангла у оквиру програма "Подршка Европске уније социјалном становању и активној иклузији". Овде су посетили једну породицу која се недавно уселила у један од станова.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa