Инфо

24. септембар 2023.24. сеп 2023.
Завршена Метковачка весела машина 2023

Завршена Метковачка весела машина 2023

Казанџијски занат и производња најквалитетније домаће ракије заштитни су знак домаћина из Мачванског Метковића, нарочито из Ерића краја. Сваког септембра, ово село домаћин је традиционалне „Метковачке веселе машине”, на којој је данас прослављен јубилеј - деценија постојања манифестације. Од раних јутарњих часова у сеоско туристичком домаћинству „Мачвански конак“ почеле су припреме, подложени казани, а убрзо је из њих потекла и прва ракија.

Мало даље у дворишту, од истих састојака у свакој екипи, крчкали су се гулаши, у оквиру такмичења у припремању оног најбољег. Девет мајстора котлића, са асистентима, показали су своје кулинарске вештине, уз рецепте које нису одавали.

Бројни посетиоци могли су да уживају у мини сајму домаће радиности, изложби слика сликарке Светлане Врачарић Ивантић, али и да пробају чувене мачванске листиће.

Уз музику и добро расположење, како је и обичај, ракија се пекла у „веселим машинама", а затим је стручни жири имао задатак да прогласи најбољу. Ову титулу, једногласно, понела је шљивовица Радосава Шобића из Белотића, стара 18 година.

“Већ сам једном победио на овој манифестацији и сваке године се са задовољством враћам и учествујем. Ракију печем у казану из мајсторске радионице Илије Тртице из Руме, која датира из 1928.године”, рекао је Шобић.

Жири у саставу Зоран Јеротић, Милош Тојић и Жељко Вујић одлучио је да друго место у избору најбоље мачванске препеченице припадне Тодору Јеини из Метковића, а треће Светолику Вешићу.

Проглашени су и најбољи у припремању гулаша, а у овом надметању, према оцени стручног жирија, најбољи је био гулаш екипе Клењачки бивак. Друго место припало је екипи Кафе шанса из Ваљева, а треће Мокрој браћи из Метковића. Директор Културно-образовног центра Богатић, Иван Остојић уручио је диплома, пехаре и пригодне поклоне најбољима.

Културно-уметничким програмом манифестацију су увеличали метковачки песник и сликар Иван Вешић, фрулаш Горан Мајсторовић, као и певачка група и млади фолклорни извођачи КУД-а “Бисерница” Дубље, дечији ансамбл ФА “Ђидо”, солиста на фрули Горан Мајсторовић и мачвански песник Драгољуб Бата Цветуљски.

Метковачка весела машина 2023 одржана је у организацији КОЦ-а Богатић, МЗ Мачвански Метковић, СТД “Мачвански конак” , а под покровитељством Општине Богатић.
Мачва.инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa