Инфо

27. септембар 2023.27. сеп 2023.
Воздвижење Часног Крста - Крстовдан

Воздвижење Часног Крста - Крстовдан

СПЦ и верници данас празнују Воздвижење часног Крста, (јесењи Крстовдан), као сећање на догађај када је цар Константин уздигао (воздигао) крст у Риму у част победе над царом Максенцијем.

Овога дана празнују се још два догађаја у вези са часним Крстом Христовим: проналазак часног Крста на Голготи, и повратак часног Крста из Персије у Јерусалим.

Обилазећи Свету Земљу, Света царица Јелена желела је да потражи Христов часни Крст. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини је знао место где се Крст налазио, па је ,присиљен од царице, саопштио да је Крст закопан под храмом Венериним, кога је на Голготи подигао цар Хадријан. Када је, по наређењу царице порушен храм, пронађена су три крста. Царица ја била у недоумици како да распозна Христов крст. Према предању, Патријарх Макарије који је био са њом у пратњи, наредио је да донесу покојника и да на њега постављају један по један крст. Када су стављени први и други крст, покојник је остао да лежи. А када је на њега стављен трећи крст, оживео је. То је била потврда да је то часни и животворни Крст Христов. Након тога, крст су поставили и на једну болесну жену, која је здравила. Тада је патријарх Макарије уздигао Крст, да га сав народ види, а народ је са сузама певао: "Господе помилуј! "Царица Јелена направила је ковчег од сребра и положи у њега часни Крст."

Касније, када је персијски цар Хозроје освојио Јерусалим, одвео је много народа у ропство и однео Часни Крст у Персију. У Персији је Крст је био четрнаест година. Године 628. грчки цар Ираклије победио је Хозроја и са славом вратио Крст у Јерусалим. Ушавши у град, цар Ираклије носио је Крст на својим леђима. Но, одједном је стао и није више могао ни корака крочити. Патријарх Захарије је тада видео анђела, који је спречавао цара да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је ишао сам Господ Исус Христ, бос и понижен. Када је то виђење патријарх објавио цару, он се пресвукао, па је у скромној одећи и босоног узео Крст, изнео га на Голготу и положио га у храм Васкрсења, на радост и утеху свих хришћана.

Српска православна црква слави Крстовдан 14. септембра по старом календару (27. септембар по грегоријанском), као дан строгог поста.

Српски народ препознаје значај овог поста и зато је укорењена изрека: "Ко се Крстом крсти, за Крстовдан пости".
Глас Подриња

Најновији број

30. новембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa