Инфо

3. октобар 2023.3. окт 2023.
Општа болница Шабац/ Фејсбук

Општа болница Шабац/ Фејсбук

Дојење благотворно утиче и на бебу и на мајку

Национална недеља промоције дојења у Србији се обележава од 2. до 8. октобра, последње 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће.

-Мајчино млеко је савршена храна за новорођенче и одојче, јер обезбеђује правилан раст и развој бебе. Предности дојења су бројне и за дете и за мајку. Бебе које се доје су здравије, отпорније на многе болести и инфекције, мајчино млеко подстиче развој интелигенције, а између осталог смањује и ризик од синдрома изненадне смрти одојчета, појаве алергија и гојазности детета – наглашава др Марија Вујковић, педијатар неонатолог у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу, а пренето је на званичној Фејсбук страници те здравствене установе.


Мајке које доје брже се опорављају после порођаја, брже враћају килажу коју су имале пре трудноће, имају мањи ризик од остеопорозе, мултипле склерозе, од појаве анемије, постпорођајне депресије, а дојење мајку штити и од карцинома јајника и дојке. Како истиче др Марија Вујковић, не постоји лоше мајчино млеко, а млеко сваке жене је јединствено и намењено је њеној беби. Свака мајка има млека, а веома је мали број жена које из здравствених разлога не могу да доје.

– Не постоји замена која беби у потпуности може да обезбеди задовољење потреба за правилном исхраном као што то чини мајчино млеко. Природа се постарала да дојење буде инстинкт који се дешава самим чином рођења и успоставља блиски контакт између мајке и детета. У нашем породилишту уколико се жена породила природним путем, први подој је већ у порођајној сали или у првих пола сата од доласка бебе на свет. У случају царског реза, подој је после два сата – наводи др Вујковић.


Идеално би било да дојење траје 12 месеци, по могућности до две године. Јер, мајчино млеко је много више од хране. Колострумом који је богат антителима, у првим данима након рођења мајка својој беби пружа идеалну имунизацију. Уз ово, мајчино млеко садржи идеалан однос воде, протеина, витамина и других хранљивих материја које су беби потребне, нарочито у првих шест месеци живота.

БЛАГОТВОРНИ УТИЦАЈ ДОЈЕЊА НА БЕБУ:
- Обезбеђује правилан раст и развој бебе
- Подстиче развој интелигенције
- Штити од многих болести и инфекција
- Дијабет се мање јавља код деце која су дојена у првих шест месеци
- Смањује ризик од појаве алергија
- Смањује ризик од гојазности
- Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета

БЛАГОТВОРНИ УТИЦАЈ ДОЈЕЊА НА МАЈКУ:
- Бржи опоравак после порођаја
- Бржа нормализација телесне масе
- Смањује ризик од појаве остеопорозе
- Смањује ризик од појаве анемије
- Смањује ризик од мултипле склерозе
- Смањује ризик од постпорођајне депресије
- Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa