Инфо

3. децембар 2023.3. дец 2023.
фото: udtk.org

фото: udtk.org

Међународни дан особа са инвалидитетом

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 3. децембра проглашено је1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Обележавање овог датума има за да циљ промовише разумевање питања инвалидитета и мобилише подршку за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.

Међународни дан особа са инвалидитетом је ове године посвећен теми:„Уједињени у акцији за спасавање
и постизање циљева одрживог развоја за, са и од стране особа са инвалидитетом“. Најчешће су у тренуцима кризе, припадници рањивих група као што су особе са инвалидитетом највише искључени и препуштени сами себи. У складу са централном одредницом Агенде за одрживи развој до 2030. да „не оставимо никога иза себе“, кључно је да се кроз сарадњу влада и јавног и приватног сектора пронађу иновативна решења и за особе са инвалидитетом како би свет учинили доступнијим и праведнијим местом.

Главни програм обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом у седишту УН у Њујорку обухватиће отварање, панел дискусије и културна дешавања. Државe чланице, организације цивилног друштва и приватни сектор су добродошли да организују сопствене догађаје како би прославили Међународни дан како би подигли свест и промовисали права и перспективе особа са инвалидитетом широм света. Инклузија особа са инвалидитетом је основни услов за поштовање људских права, одрживог развоја и мира и сигурности. Посвећеност остваривању права особа са инвалидитетом није само ствар правде; то је улагање у заједничку будуност.Чак и под нормалним околностима, особе са инвалидитетом имају мању вероватноћу да ће приступити здравственој заштити, образовању, запошљавању и учествовању у заједници. Интегрисани приступ је једини начин да се осигура да особе са
инвалидитетом неће бити запостављене.

У Републици Србији, Стратегијом унапређења положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године је предвиђен низ мера и активности чија би реализација допринела остварењу три посебно истакнута циља: повећаној друштвеној инклузији особа са инвалидитетом, обезбеђењу уживањa права особа са инвалидитетом на пословну способност и породични живот на равноправној основи са другима и
ефикасној заштити од дискриминације, насиља и злостављања, и системском увођењу перспективе инвалидитета у доношење, спровођење и праћење јавних политика.
ЗЗЈЗ Шабац

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa