Инфо

15. јануар 2024.15. јан 2024.
Фото: ОВС Шабац

Фото: ОВС Шабац

Апел Одељења за ванредне ситуације Шабац: Одговорним понашањем спречити пожаре

Ватрогасци-спасиоци у Мачванском округу од почетка грејне сезоне имају повећан број интервенција. Чести су пожари на објектима, а у суботу ватра је однела и један живот у Мајуру. Одељење за ванредне ситуације Шабац упутило је апел грађанима, како би превентивним деловањем спречили овакве ситуације.


Фото: ОВС Шабац


-Период од почетка па све до краја грејне сезоне, карактерише повећање бројa пожара на грађевинским објектима. Разлог томе су неисправни или неочишћени димњаци, непажња приликом ложења пећи на чврста горива, остављање укључених грејалица без надзора, остављање одеће или других запаљивих предмета у близини пећи или грејалица, преоптерећење електро-инсталација и неисправни електрични уређаји. Све ове узроке можемо сврстати у људски фактор, односно непажњу или немар. На основу претходне информације статистички подаци говоре да је у интервенцијама ватрогасаца спасилаца – припадника ватрогасно спасилачког батаљона у Шапцу којих је у 2022. години било укупно 452 у пожарима на и у објектима на територији Мачванског Округа повређено 5 лица, док је исто толико лица (на жалост) изгубило живот. Такође се у 2023. години број интервенција мери у бројци 455, док је у претходној години у тим пожарима повређено укупно 8, а настрадало 4 лица, наводи се у апелу.

Фото: ОВС Шабац


Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације апелује на све наше грађане да буду одговорни и према себи, својим породицама и својим комшијама - да провере исправност својих димњака и пећи на чврсто гориво, да не остављају укључене грејалице без надзора, да не преоптерећују електроинсталацију, да удаље намештај и други гориви материјал од грејних тела.


Апелујемо на наше грађане да обрате пажњу и на следеће мере безбедности током грејне сезоне:
• Не одлагати пепео у пластичне контејнере и у близини горивог материјала,
• Не остављајте малу децу без надзора у просторији са шпоретом или пећима које имају ложиште на чврсто гориво или електричном грејалицом,
• Не остављајте укључене електричне уређаје без надзора (искључите електричне уређаје када излазите из куће).


ОВС Шабац апелује на грађане да у случају да примете пожар у грађевинским објектима одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193 и слушају савете ватрогасаца - спасилаца.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa