Инфо

16. јануар 2024.16. јан 2024.
М. Грушановић (фото: Глас Подриња)

М. Грушановић (фото: Глас Подриња)

Микан Грушановић - признање за животно дело у избору најбољих представника спорта Гласа Подриња

Једногласно, четворочлани жири избора за најбоље представнике спорта Подриња у избору Гласа Подриња доделио је признање за животно дело једном од најбољих кошаркаша које је Шабац имао и једном од носилаца успеха наше мушке кошарке током осамдесетих и деведесетих година Мијаилу Микану Грушановићу.

Најдраже успомене из Шапца (фото: прив. фб архива)


Шабац је дао и из овог града још увек долазе врхунски кошаркаши, тешко је правити хијерархију међу њима, али је свакако Микан један од оних који су део историје трофејног спорта код нас.

О Мијаилу Грушановићу не само да би могла, већ и јесте написана књига и тешко је у неколико реченица сажети његову каријеру. Играо је у родном селу Клењу, селу где и данас живи, фудбал, рукомет, али се у кошарци пронашао и остварио.

Носећи дрес Зорке стигао је до Прве савезне лиге СФРЈ, у том тренутку најјаче европске лиге без конкуренције. У сећању су остале бравуре где је надиграо Дина Рађу у дуелу против Југопластике, а касније, у жутим дресу Иве, показивао на паркету више од Томашевића, Ребраче, Гилића и других.

Део all star тима Прве савезне лиге 1997 (фото: прив. фб профил)


Док је каријера још била у повоју доживео је саобраћајну несрећу где је задобио тешку повреду руке. То га није омело да се, не само врати кошарци након опоравка, већ да баш том, никада до крајај опорављеном руком постане један од најбољих поентера СР Југославије.

Незаустављив у дуелима против најјачих (фото: прив. фб профил)


Осим за шабачки клуб кратко је наступао за ИМТ, а потом значајан траг оставио у екипама: Борца, Војводине, Вршца, Беопетрола, крагујевачког Свислајона (данашњи Раднички). Играо је кошарку до пред крај пете деценије. Последњи меч је одиграо у Шапцу носећи дрес ОКК Шапца. У сезони 2010/11. био је играч и тренер клуба. Заједно са Милованом Степандићем увео је ОКК Шабац у Другу савезну лигу.

Живи и привређује данас у родном Клењу.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa