Инфо

22. јануар 2024.22. јан 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 22. до 28. јануара. Ове године слоган кампање је "Заједно против рака грлића материце".

-Циљ обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце 2024. године је промоција значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције. Када се дијагностикује, рак грлића материце је један од облика рака који се најуспешније лечи, све док се рано открива. Карциноми дијагностиковани у касним стадијумима такође се могу контролисати одговарајућим лечењем и палијативним збрињавањем, стоји у саопштењу Завода за јавно здравље Шабац.


Основна порука свим женама - рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, жене треба да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје само један дан када ће посетити свог лекара - гинеколога и обавати превентивни преглед!


Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2021. године у Србији регистровано је 1.085 новооболелих жена, а 424 жена је умрло у Србији од ове малигне болести.

На територији Мачванског округа, 2021. током године било је 36 новооболелих жена, а 11 жена је умрло.
Код жена у Републици Србији у 2021. години, показују да се карцином грлића материце налази на четвртом месту са 6,2 одсто.

-Што се тиче водећих локализација у умирању према полу у Републици Србији за 2021. годину, карцином грлића материце је на четвртом месту после карцинома дојке, плућа/бронха, колона/ректума и панкреаса. Скоро сви случајеви рака грлића материце повезани су са инфекцијом високоризичним хуманим папилома вирусом (ХПВ), изузетно честим вирусом који се преноси сексуалним контактом. Иако се већина инфекција ХПВ-ом спонтано повлачи и не изазива никакве симптоме, упорна инфекција може изазвати рак грлића материце код жена, стоји у саопштењу.

На територији Републике Србије Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је омогућио бесплатну вакцинацију девојчица и дечака старости од 9 до 19 година деветовалентном ХПВ вакцином. ХПВ вакцина превенира (спречава) инфекцију одређеним високоризичним типовима хуманог папилома вируса (ХПВ).

-ХПВ вакцина је безбедна, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХПВ и гениталних кондилома (брадавица).ХПВ инфекција може перзистирати (дуго трајати) и довести до озбиљних здравствених тешкоћа. Здравствени проблеми узроковани ХПВ инфекцијом укључују:
- Гениталне кондиломе (брадавице у пределу гениталија)
- Карцином цервикса (грлић материце код жена)
- Орофарингеални карцином (карцином усне дупље и ждрела укључујући базу језика и тонзиле/крајнике) код оба пола
- Карцином ануса код оба пола
- Карцином вулве и вагине код жена
- Карцином пениса код мушкараца, истиче се у саопштењу.

-ХПВ вакцина функционише изузетно добро. Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100 одсто заштите од преканцерозних лезија, а квадривалентна ХПВ вакцина и од гениталних кондилома изазваних типовима који се налазе у вакцини. У периоду од 2006. године, када је вакцина први пут препоручена, бележи се редукција ХПВ инфекција од 56 одсто код тинејџерки у САД. Истраживања такође показују смањење појаве гениталних кондилома код тинејџера. У другим земљама као што је нпр. Аустралија, где је покривеност ХПВ вакцинацијом већа, дошло је до редукције броја случајева преканцерозних лезија грлића материце код младих жена. Такође, појава гениталних кондилома је значајно смањена код младих жена и мушкараца у Аустралији од како је почела да се примењује ХПВ вакцина, наводи се у саопштењу ЗЗЈЗ Шабац.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa