Инфо

21. фебруар 2024.21. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Акција уписа у регистре давалаца тромбоцита и костне сржи

Акција уписа у регистре давалаца тромбоцита и костне сржи још једном је одржана у Шапцу, током редовне акције добровољног давања крви средом у Културном центру. Шабац је, уз Београд, један од водећих градова у Србији по броју давалаца тромбоцита, који су многим хематолошким болесницима једина нада и спас.

-За оболеле од хематолошких болести, поред крви су потребне и велике дозе тромбоцита. Тромбоцити су део крви који се издваја на једној посебној машини. Ми овде не можемо да узмемо тромбоците, али људи могу да се тестирају и виде да ли могу да дају и они у том случају долазе у Београд, где могу да се издвоје тромбоцити. Без тромбоцита хематолошки пацијенти умиру, истиче Предраг Слијепчевић, председник удружења Леука, које помаже оболелима од леукемије и њиховим породицама, а који је чак четири пута победио ову болест.

Даваоци тромбоцита могу бити особе старости од 18 до 60 година, које су апсолутно здраве и не пију никакве лекове (чак ни аспирин). Такође, жене које су рађале или биле трудне не могу бити даваоци.

Фото: Глас Подриња


-Број потенцијалних давалаца је веома мали, а оболели без тромбоцита не могу да преживе. Акција је поново организована у Шапцу јер је, нажалост, још један Шапчанин оболео од леукемије и лечиће се у Београду. Овде прикупљамо људе који ће за њега давати тромбоците. Наша Весна Томић, која овде пуне четири године води базу, овде све организује, а ми у Београду помажемо. Важно је да сваки пацијент, било одакле да долази, добије тромбоците. Шабац има највише давалаца, ван Београда, који долазе у Београд. Овом приликом им се захваљујем, јер је то што раде изузетно велико и значајно. Људи дођу до Београда, седе сат времена, док машина одваја тромбоците, а тиме спасавају животе, објашњава Слијепчевић.

Поступак узимања тромбоцита није болан. Ради се о истом убоду као и код вађења крви.


Поступак је сличан и за даваоце костне сржи. Трансплантација костне сржи се врши матичним ћелијама.
-Људи ће дати узорак крви и тиме се уписати у нашу базу која служи приликом трансплантације костне сржи. Процес је исти као и за тромбоците, потпуно безболан и не оставља последице. За 30 до 40 одсто оболелих од хематолошких болести, али и неке друге, поготову код деце, једини лек је трансплантација костне сржи. Најважнија је подударност матичних ћелија даваоца и примаоца, а она је највећа код људи са истог географског подручја. Уколико су и давалац и прималац са подручја не већег од 150 километара у пречнику, шанса за успех трасплантације је 30 одсто већа. То практично значи да ће 30 одсто људи преживети, да 30 одсто породица неће изгубити неког свог. Због тога апелујемо на сваког ко испуњава услове да да узорак своје крви, каже Предраг Слијепчевић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa