Инфо

23. фебруар 2024.23. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Свуда пођи, на Шабачки вашар дођи

„Хоћемо ли у Шабац на вашар“, питање је које постављају сви пролазници који се зауставе на штанду града на Сави, а уједно и слоган под којим се Туристичка организација представља на 45. Међународном сајму туризма у Београду. То је носећа порука Шапчана илустрована сликовитим асоцијацијама на ту манифестацију.
Душан Симић (Фото: Глас Подриња)

-То јесте један од синонима и прва асоцијација када неко помене наш град. Манифестација дужа од једног века која је прошла кроз разне периоде, а незванично је посети више од 300 хиљада људи у седмодневном трајању. Мењала је локације, а последњих неколико година на препознатљивом Михајловцу, на простору више oд 12 хектара. Од трговаца, разних вашарских атракција, луна- паркова, преко добро познатих шатора, бувљака, дакле, нешто што стварно привлачи пажњу свих људи који долазе у Шабац. Каже се, ако ништа ниси купио на Шабачком вашару, као да ниси ни био. Зато нам је ове године на штанду то пре свега у фокусу- каже директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић.


Посебно истиче значај Мишара, славног историјског места, однедавно богатијег за музејску поставку.
Фото: Глас Подриња

-У музеју Мишарске битке прошле године урађена је нова стална поставка, тако да је то нешто чиме желимо да привучемо туристе да посете Шабац и Мишар на својим путовањима, да се на нов, модеран начин, упознају са самом Мишарском битком, али и оним што је Мишарска битка значила за Србију и послужила као инспирација за бројне уметнике, сликаре и песнике. С друге стране, фокус нам је и планина Цер која у последње време привлачи све већи број заљубљеника у природу, велики број манифестација се одржава на самом Церу који је ове године добио и сертификат да је заштићено подручје прве категорије са посебним одликама. Ту је редак биљни и животињски свет, али и остаци Тројановог града, Косаниног града, сам врх Цера Шанчине и локалитет Липове воде који је привлачан туристима и где се налази и планинарски дом Планинарског друштва „Цер“, ресторан „Церска шајкача“, Црква Светог Јована Шангајског. Туристи могу отићи на бројне пешачке туре на нашој „плавој лепотици“- подвлачи Симић.


Чланица Градског већа задужена за туризам Наташа Радовановић каже да је Шабац познат по манифестационом туризму, а Шабачки вашар је одабран као најдуговечнији, најпрепознатљивији и најмасовнији.
Наташа Радовановић (Фото: Глас Подриња)

-Свако ко приђе штанду нас управо пита: „Хоћемо ли у Шабац на вашар?“ Наш слоган, изазива код људи позитивну реакцију и мени је драго да сам помен Шапца изазива позитивне утиске, ствара позитивне емоције и успомене. Највећи број посетилаца заинтересован је за лицидерска срца, што је један од симбола вашара. Исто тако, имамо доста новог промотивног материјала у коме су предочене све манифестације у граду, тачни термини обухваћени сликама и текстом. Посебно су нам значајне и манифестације на селу као што су Руже Липолиста, Фестивал јагода у Цуљковићу. Ту су и Шабачке коњичке свечаности, као и Цер због богате историје, туристичког потенцијала, могућности породичног и рекреативног одмора- напоменула је Радовановићева.


Како тврди директор ТОШ-а, у 2022. години оборен је десетогодишњи рекорд доласка и ноћења туриста, а он је повећан и у 2023.

-У претходној години имали смо више од 22 хиљаде посета туриста, више од 71 хиљаде остварених ноћења, за десет посто више у односу на 2022. годину. Крајем прошле године отворено је Међународно путничко пристаниште на реци Сави. Постоји идеја да се ове године направи један мањи туристички брод који ће пре свега саобраћати од Сремске Митровиће до Шапца и назад. Идеја је да се се успостави саобраћај са Београдом. Верујем да ћемо управо на овај начин, промоцијом на сајму, привући још већи број људи и да ће се тај број повећавати у наредном периоду- наводи Симић.
Д.Д.

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa