Инфо

28. фебруар 2024.28. феб 2024.
Улоф Палме 1973. године (Autor: Oiving - Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179453)

Улоф Палме 1973. године (Autor: Oiving - Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179453)

Годишњица убиства Улофа Палмеа

Улоф Палме, некадашњи шведски премијер убијен је на данањши дан пре тачно 38 година, 28. фебруара 1986. године. Био је то први атентат на политичара у Шведској, а последице су изједначаване са убиством Џона Кенедија 25 година раније.

У. Палме (Autor: Folke Hellberg - Dagens NyheterCropped from here, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31356756)


Палме је био социјалдемократа, налазио се на челу Владе Краљевине Шведске, а био је познат као велики противник интрвенције у Вијетнаму током рата на далеком истоку, а читаву каријеру се залагао за права мање развијених држава, против иексплоатације истих. Предводио је независну комисију за контроле разоружања и мировне мисије у више ратних подручја.

Како је био поштован код људи, кретао се често без телохранитеља. Без заштите је био и у тој вечери. Убијен је у повратку из биоскопа, док је био у друштву супруге. Преминуо је неколико минута након поноћи. Смртоносни хитац је добио у леђа. За убиство је оптужен ситни криминалац Кристен Петерсон, али је касније ослобођен пред Врховним судом,
Д. Б.

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa