Инфо

18. март 2024.18. мар 2024.
Opšta bolnica " Dr Laza K. Lazrević" др Владан Вуковић

Opšta bolnica " Dr Laza K. Lazrević" др Владан Вуковић

ЛЕКАР ИЗ БЕОГРАДА ОДАБРАО ШАБАЧКУ БОЛНИЦУ

Доктор Владан Вуковић, рођени Београђанин, прошлог лета одлучио је да своју лекарску каријеру настави у Шапцу. Овај специјалиста гинекологије и акушерства истиче да се у мањој средини лекар “искали” раније, те му није јасно зашто младе колеге теже да остану у Београду. Притом, у граду у ком је рођен и који важи за центар српског здравства, др Вуковић радио је годинама без изгледа да ће добити стално запослење. А у Шапцу је жељени уговор потписао након свега петнаестак минута разговора са директором болнице.

Четири године специјализације др Владан Вуковић провео је у Гинеколошко–акушерској клиници “Народни фронт” у Београду. Иако је веома често уживао похвале старијих колега, све је мање било наде да ће у тој установи добити стално запослење. А онда је почео да разматра друге опције, посебно што му је остало тек неколико месеци до полагања специјалистичког испита. Шабац се појавио као успутни предлог колеге Шапчанина са којим је дежурао, а који је у “Народном фронту” такође био на специјализацији.

– У “Народном фронту” сви су били вољни да останем, али је моја борба за уговор на неодређено била јако тешка и то је трајало годинама. А онда сам дошао на разговор са директором шабачке болнице др Слободаном Поповићем, предочио сам му шта желим и разговор је био завршен за петнаестак минута. То ме “купило”, та лака комуникација. Видео сам како изгледа Служба гинекологије и акушерства, опрема и цела та слика била је довољна да одлучим да се запослим у Шапцу – прича др Владан Вуковић и наглашава да је у Шапцу пре тога био само неколико пута.

У шабачкој болници све је више младих лекара из других градова и округа са којима др Вуковић дели питање, а то је зашто колеге на почетку каријере избегавају да раде у мањим срединама? Притом, он је учинио нешто што и није баш уобичајено: из великог центра дошао је у мању болницу и то у другом граду. За оне малобројне који свој професионални развој и будућност виде у већој посвећености научним радовима и тежњама да постану професори, то је оправдано. За све остале, пацијенти су свугде малтене са истом патологијом.

– Када говоримо о гинекологији, између Шапца и Београда има разлике само када је реч о неким комплекснијим случајевима који захтевају мишљење и вештину експерата у тој области са дугогодишњим искуством. Али, основна патологија је иста и овде и тамо. Млади лекари уколико желе да раде, могу да буду задовољни и у малом месту. Могу и да брже напредују. Морам ипак да се оградим и нагласим да је потребно и да им се обезбеде адекватни услови рада. У Шапцу имамо добру опрему. Примера ради, ултразвук у шабачкој болници, исти се користи и у “Народном фронту”. У сали такође имамо коректне услове. Увек може да се унапреди, али иницијално имамо добре услове за рад – истиче др Владан Вуковић.

ЧУВЕНИ ПРОФЕСОР КАО МЕНТОР

Током студија, др Владан Вуковић желео је да буде хирург. Пре ГАК „Народни фронт“, годину дана провео је у Првој хируршкој клиници у Београду. Када се указала прилика да му ментор постане чувени проф. др Дејан Филимоновић, стручњак за високоризичне трудноће, а у јавности познатији као „доктор за четворке“, дилеме није било.

– За комплетан мој развој заслужан је проф. др Филимоновић. Наравно, и други лекари у ГАК „Народни фронт“ имали су удела у мом усавршавању, али професор је био централна фигура. Сада као специјалиста презадовољан сам како је све испало. Од првог дана породилиште ми је највише „легло“, а ту има итекако хирургије. Када сам добио прву пацијенткињу да је самостално пратим, па онда када сам је породио, та захвалност у њеним очима, она добро, беба добро, нема лепшег осећаја – прича др Вуковић.

ШАБАЧКА БОЛНИЦА СВЕ ПОПУЛАРНИЈА МЕЂУ МЛАДИМ ЛЕКАРИМА

Директор шабачке болнице др Слободан Поповић презадовољан је што је ова установа све популарнија међу младим лекарима из других градова и округа у Србији.

Др Поповић и др Вуковић


– То је доказ да смо врло интересантни младим лекарима и да се добар глас далеко чује. Долазе код нас јер знају да смо врло расположени да им омогућимо да се стручно и професионално остваре и напредују кроз едукације. До сада смо запослили лекаре из готово свих крајева Србије, тако да код нас у овом тренутку ради већ њих десетак. Надамо се да ће се овај тренд наставити, а и Шабац као град је врло атрактиван и леп за живот. Позивам и друге младе лекаре да се придруже нашем колективу – рекао је др Слободан Поповић.
Извор Општа болница: „Др Лаза К. Лазаревић“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa