Инфо

20. март 2024.20. мар 2024.
Кукичање (хеклање) из Етнолошке збирке Народног музеја Шабац

Кукичање (хеклање) из Етнолошке збирке Народног музеја Шабац

У Медијатеци Народног музеја у Шапцу у четвртак, 21. марта у 12 часова биће свечано отворена изложба етнолог-антрополога Александре Јовановић под називом "Петља по петља успомена".

- У Етнолошкој збирци Народног музеја Шабац, која сведочи о животу људи Мачве, Поцерине и Посавотамнаве у прошлим временима, чувају се одевни и текстилни предмети за свакодневну кућну употребу и декорацију ентеријера. Неки од њих носе печат области досељених становника из Босне, Херцеговине и Црне Горе. Утицај панонске културе на културу нашег краја види се и у кукичаним ручним радовима пристиглим из Војводине, превасходно у градску средину. У сеоским подручјима кукичање вуном примењивано је на декорацију чарапа, назувака, ивица бошчи и прегача, а чипка рађена концем краси ивице рукава кошуља, скута, пешкира и постељног рубља - истиче ауторка и додаје да Етнолошка збирка Народног музеја у Шапцу однедавно има и колекцију од 120 предмета израђених техником кукичања у другој половини 20. века, када је кукичање доживело експанзију међу женским ручним радовима на простору бивше СФРЈ.

-У збирци се чува и неколико кукица, кутија конца за кукичање, производ хрватске Творнице конца „Унитас“ у Загребу, и бројне почетнице – мустре. Највећи број ових предмета Музеју су даровали Љиљана Станковић и Градимир Миликић из Београда.
Г.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa