Инфо

15. април 2024.15. апр 2024.
фото: Мачва инфо

фото: Мачва инфо

Унапређење квалитета неформалне неге - завршна фаза пројекта

У Авлији одрживог развоја у Богатићу организован је округли сто “Унапређење квалитета неформалне неге у Мачванском округу”, у склопу пројекта “Унапређење компетенција неформалних неговатеља и професионалаца у Републици Србији и Босни и Херцеговини”.

Овај пројекат има за циљ да ојача капацитете неформалних неговатеља професионалаца из система социјалне заштите, а путем организовања низа едукација намењених овим двема групама. Едукативна подршка се обезбеђује неформалним неговатељима и професионалцима из Мачванског округа и Тузланског кантона.

фото: Мачва инфо


На скупу су говорили Мирољуб Николић, испред Kаритас Шабац, проф. др Асим Панџић, оснивач и председник Центра за социјалне иновације Тузла и Владимир Јовановић - Центар за подршку и инклузију Help Net.

-Препознавши потребу за унапређењем положаја неформалних неговатеља, ми смо настојали да одговоримо на то на неколико начина. Први је унапређење формалне бриге о људима који се неформално старају о овим лицима, што највише таргетира људе који у свом професионалном ангажовању највише раде са неговатељима, осмишљен да унапреди знања професионалаца за пружање подршке неформалним неговатељима. Други програм биће фокусиран на рад са људима који имају проблема да деменцијом, за чим смо, након детаљних истраживања, увидели да је велика потреба. Трећи програм обуке подразумева унапређење компетенција самих неформалних неговатеља. Замисао је да се програм обуке реализује на традиционалан начин, што ће подразумевати обуке у Мачванском округу, али и у Тузланском кантону, као и на модеран начин, па ће тако на платформи Јутјуб бити доступни сви ти практични видови за унапређење компетенција неформалних неговатеља.Ми смо сада већ у завршној фази, остало је још два месеца за финализацију пројекта”, објаснио је Владимир Јовановић, акциони координатор пројекта.

М. Николић (фото: Мачва инфо)


Каритас Шабац је партнер на овом пројекту, чиме су желели да истакну значај неформалних неговатеља, људи који без икакве накнаде у континуитету брину о својим члановима породице, рођацима, комшијама, пријатељима, истакао је директор Мирољуб Николић.

“Проблем читаве Европе, не само Србије је да се структура породице у последњим деценијама променила. Жена више није само у кући, него има један или све чешће два посла, те им је, уколико имају лице о којем треба бринути неопходна суштинска подршка. Ми у Богатићу и у Шапцу пружамо велики број услуга, било да је то помоћ у кући, дневни боравци, помоћ родитељима, али немамо структурисану подршку за саме те људе. Некима од њих је потребна психолошка помоћ, само да их неко саслуша, некима треба да се приближу шта то све имају у систему здравствене заштите. Имамо пример из праксе где су супружници водили нормалан живот, до тренутка када је он задобио тежак облик инвалидидтета, постаје везан за кревет, променио се живот читаве породице. Та жена више не зна да ли ће да се брине о деци, да ли ће на посао, или да брине о болесном супружнику и она заборави да може од неког да тражи помоћ. Ми смо имали примере из праксе да неко лежи у кревету по 15 година и онда се неко обрати нама за помоћ и тек онда видите колико су ти људи изнурени, да не могу више све то сами да раде. Опет, с друге стране је мало проблем и до менталитета, људи се тешко отварају за ту помоћ, али очекујемо да ће се ситуација променити на боље”, додао је Николић.

фото: Мачва инфо


Спровођење едукативних програма у пројекту релизоваће се кроз организовање тренинга, укупно шест тренинга за професионалце и исто толико за неформалне неговатеље. Захваљујући тренинзима јачају се капацитети укупно 240 особа од, којих је 120 неформални неговатеља, и 120 професионалаца, поручују актери овог скупа.
Мачва инфо

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa