Инфо

29. април 2024.29. апр 2024.
Oболелима од мултипле склерозе важна је и подршка друштва

Oболелима од мултипле склерозе важна је и подршка друштва

Удружење оболелих од мултипле склерозе "МС Шабац" угостило је у недељу сродне организације из Обреновца и Бијељине како би разменили искуства и проблеме са којима се свакодневно суочавају њихови чланови. Маријана Гавриловић Мандић, председница Удружења "МС Шабац" истакла је да оваква дружења имају за циљ не само да се оболели од мултипле склерозе повежу, већ и да се договоре активности које би им на конкретан начин помогле.

- За мултиплу склерозу се каже да је болест са сто лица и то је заиста тако. Не може да се излечи, већ само да се држи под контролом. Тешко је открити, а уколико се дијагноза постави на време, болест се спорије развија и не долази до прераног инвалидитета. Мултипла склероза мења живот из корена, прате је бројне тегобе, болест је непредвидива, а многи оболели су принуђени да користе помагала - каже Маријана Гавриловић Мандић.

Они којима је постављена дијагноза мултипле склерозе могу да разумеју једни друге. Имају и подршку своје породице и пријатеља. Међутим, чини се да шира заједница није довољно упозната ни са овим обољењем нити са тегобама које носи. С обзиром на то да је реч о неуролошком обољењу, често се дешава да људи када сретну пацијента са узнапредовалим стадијумом болести, помисле нешто сасвим друго.

- Знам за човека за кога сви мисле да је пијан када га сретну на улици, а он заправо има мултиплу склерозу. Један од циљева нашег удружења је да се наши суграђани боље информишу и да нас упознају. Редовно организујемо састанке са другим удружењима оболелих од мултипле склерозе како бисмо сазнали на које проблеме можемо да утичемо да бисмо их решили - објашњава председница шабачког удружења.

Тренутно је у Шапцу више од стотину особа оболелих од мултипле склерозе. Од пре две године у Општој болници "Др Лаза К. Лазаревић" почела је подела иновативне терапије о трошку РФЗО, што је умногоме олакшало оболелима који су до тада морали да путују у Београд по медикаменте. Захваљујући залагањима Удружења "МС Шабац" у бројним установама у Шапцу, члановима овог удружења којих има тридесетак, омогућено је да без чекања у реду остваре своја права. А за наредни период ово удружење најављује бројне нове активности.


УДРУЖЕЊЕ "МС ШАБАЦ"

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa