Инфо

7. мај 2024.7. мај 2024.
Фото: Општа болница Шабац

Фото: Општа болница Шабац

Служба офталмологије богатија за двоје специјалиста

Др Ивана Грујић и др Катарина Миловановић, прошле седмице су успешно окончале стручно усавршавање и придружиле су се својим колегама специјалистима. Сада, шабачку екипу Службе офталмологије чини шесторо специјалиста, од којих су троје са вишедеценијским искуством. Младу генерацију предводи др Мирјана Петровић, које је недавно завршила специјализацију.

Нове офталмологе, др Ивану Грујић и др Катарину Миловановић, повезују многе сличности и животне околности, не само генерацијска блискост. Обе су потекле из породица лекара и још у раној младости, уз своје мајке које су оствариле успешне карије у нашој болници – Иванина као офталмолог и дугогодишњи начелник службе и Катаринина као неуролог, заволеле медицинску струку. Слични светоназори и љубав водили су их до опредељења да постану лекари. Успешни ђаци, а потом студенти, Ивана после завршене Шабачке гимназије дипломира на Медицинском факултету у Београду, а Катарина по завршетку Средње медициске школе у Шапцу, на Медицинском факултету у Новом Саду.

И развојни пут после окончања студија до почетка и током радне каријере им је сличан. Оно што њихове животне приче разликује је да Катарина засновала породицу и родила децу при крају студија, а Ивана, такође мајка двоје деце, после дипломирања.

Младе докторке медицине почињу са радом у Служби ургентног пријема. Прилику да конкуришу за жељену специјализацију из офталмологије добијају током стажа и стицања драгоцене праксе на Ургентном. Ивана је још пре студија била одлучна да је позив офталмолога њен избор за будућност, а Катарина се определила током прве године службе.

Специјалистички стаж започињу преласком и радом у Служби офталмологије, Ивана крајем 2017. а Катарина пола године касније. Обе су одлучиле да, током даљег школовања на Клиници за очне болести УКЦС, путују за Београд како породице не би превише трпеле.

Пракса се стиче и учи марљиво у овој софистицираној грани медицине и у матичној установи и на клиници. Сав тај свакодневни труд додатно је био отежан у околностима насталим током Ковид 19 пандемије, што је значајно успорило усавршавање и завршетак специјализације.

Данас, после година напорног рада и одрицања, наши нови офталмолози др Ивана Грујић и др Катарина Миловановић, поносне су на свој избор и пређени пут до остварења жељене каријере и поручују: Не постоји препрека уколико си посвећен томе, волиш то и радиш. Свака упорност се исплати, буде тешко, али треба веровати у себе, бити упоран! Такође, истичу да поред едукације у референтној универзитетској установи у Београду и рад у служби у Шапцу доприноси стицању знања и вештина, јер се и у нашој болници примењују савремене процедуре, међу којима је оперативна метода ‘Фaко’ у лечењу катаракте, што је веома ретко у установама секундарног нивоа, саопштили су из Опште болнице Шабац.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa