Инфо

28. мај 2024.28. мај 2024.
Глас Подриња

Глас Подриња

Шабачки гимназијалци у свету кинеске уметности и културе

Презентација кинеске уметности и културе, а поводом прославе десетогодишњице рада Конфуцијевог института који делује на Универзитету у Новом Саду и успешне сарадње са Шабачком гимназијом, одржана је у Свечаној сали школе.
Глас Подриња

-Осам година сарађујемо са Конфуцијевим институтом. Они су десет година у Србији. Осам је срећан број у кинеској митологији, тако да смо с разлогом рачунали да ће и ово дружење бити лепо. Они су представили своју уметност, не само традиционално сликарство и вајарство, него и прављење украса од папира, елементе њихове кун опере и традиционално церемонију чаја. Они су највећи произвођачи и уживаоци чаја на свету и та традиција се преноси с колена на колено. То је јединствена прилика за наше ученике који иначе имају изборни предмет Религије и цивилизације да се упознају са прастаром моћном цивилизацијом- рекла је директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић.

Глас Подриња

Присутни су могли да прате настанак ликовних и вајарских уметничких дела, церемонију чаја и учествују у изради украсних предмета од папира.
Глас Подриња

-Упознали су се радом кинеских уметника- графика, сликање, вајање, калиграфија. Деца то воле, јер знају да с њима после стварају та уметничка дела и да они нама поклоне део тих дела. Са нама су били и представници компаније „Минт“ која спонзорише наставу кинеског језика у Србији и такмичења из кинеског језика на којима ће учествовати и наша ученица. Планирамо за њих да организујемо курсеве енглеског и српског језика у нашој школи, да ту сарадњу развијемо још више. Деца имају много користи од тога, добијају стипендије, уписују се тамо на факултете. Наша ученица већ предаје на Универзитету у Шангају, многи су се запослили у Кини, тако да је то врло корисно за ђаке. Наши гости се увек радују кад дођу, весели су, воле да долазе у Шабац, радост нам је да су с нама- поручила је директорка Шабачке гимназије.

Глас Подриња

Презентацији су присуствовали и представници Школе примењених уметности. Ђаци су обукли кинеску народну ношњу и у њој се поклонили публици, а сви заједно открили су много занимљивости о кинеској култури, историји и уметности.
Глас Подриња

Глас Подриња

Глас Подриња

Глас Подриња

Глас Подриња
Д.Д.

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa