Инфо

15. јун 2024.15. јун 2024.
Фото:ЗЗЈЗ

Фото:ЗЗЈЗ

15. јун – Светски дан борбе против насиља над старијим особама

Како се наводи у саопштењу Завода за јавно здравље Шабац, обележавање 15. jуна, Светског дан борбе против насиља над старијим особама пoкрeнула je Мeђунарoдна мрeжа за прeвeнциjу злoстављања стариjих oсoба 2006. гoдинe, а Гeнeрална скупштина УН га je признала oд 2011. гoдинe. Oвогодишње обележавање Светског дан борбе против насиља над старијим особама фокусира се на тему под називом: „У центру пажње старије особе у кризним ситуацијама “, како би се истакла критична потреба за заштитом и подршком старијих током кризних ситуација.

Наводи се да је злoстављањe стариjих прoблeм кojи пoстojи какo у зeмљама у развojу такo и у развиjeним зeмљама, али је његово пријављивање и евидентирање врло слабо. Према подацима Светске здравствене организације, свака шеста особа старија од 60 година претрпела је неки вид злостављања и занемаривања. Насиље над старима је велики здравствени и друштвени проблем – они који га трпе углавном се плаше и стиде да га пријаве, а млади немају довољно развијену свест о потребама старије популације. Тај проблем је углавном израженији у сеоским и сиромашним срединама.

-Кризне ситуације, било да су природне катастрофе, пандемије или сукоби, непропорционално утичу на старије особе. Ови догађаји често погоршавају постојеће рањивости старијих особа, због чега је од суштинског значаја брига о њиховим потребама и планирање адекватног реаговања у кризним ситуацијама. Старије особе се могу суочити са проблемима у кретању, хроничним здравственим стањима или социјалном изолацијом, што им отежава приступ помоћи, безбедну евакуацију или правовремену медицинску негу, као и услуге подршке. Штавише, стрес и хаос у ванредним ситуацијама могу повећати ризик од злостављања старијих, било физичког, емоционалног, финансијског насиља или занемаривања.
Овогодишњи Светски дан борбе против насиља над старијим особама позива владе, међународне донаторе, организације и заједнице да дају приоритет сигурности и добробити старијих особа у својим стратегијама спремности и реаговања на ванредне ситуације. Такође подстиче развој инклузивних политика које осигуравају да старије особе не буду занемарене током криза. Ово укључује креирање приступачних планова евакуације, осигурање континуитета здравствених услуга и пружање циљане подршке за спречавање изолације и злостављања, стоји у саопштењу ЗЗЈЗ Шабац.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa