Инфо

21. јун 2024.21. јун 2024.
Представљање истраживања Програма ПРО у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Представљање истраживања Програма ПРО у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Истраживање Програма ПРО: Задовољство грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправа

Програм ПРО - Локално управљање за људе и природу oргнизовао је представљање налаза истраживања јавног мњења под називом „Задовољство грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправа“ у Шапцу.

Какви су ставови грађана о квалитету живота у локалној заједници, како гледају на рад локалних органа власти, администрације и службеника, колико поверења имају у локалне институције, неки су од налаза истраживања представљени су на скупу.

Истраживање је спроведено у 50 градова и општина у Србији, на репрезентативном узорку од 11.461 пунолетних грађана.

-На основу анкете израђен је свеобухватан извештај који приказује задовољство грађана услугама доступним у њиховим локалним самоуправама, интензитетом коришћења услуга, да ли они имају поверење у своје локалне самоуправе. Такође, којим областима су највише задовољни, а којима су најмање задовољни. Како се информишу о доступним услугама-истакла је Слађана Коматина из ЦЕСИД-а и додала да када је реч о Шапцу резултати анкете не одступају драстично од других градова.

-Шапчани су више задовољни него незадовољни услугама које им се преужају од сгтране јавних служби. Када је реч о елементима живота којима су грађанаи мање или више задовољни. Оно што се показало је да веће средине, као што је Шабац, показују велико незадовољство стањем у саобраћају, пре свега недостатком паркинг места и урбанизмом. Са друге стране задовољни су доступношћу места за куповину, рекреацију, и генералним стањем у образовим и здравственим институцијама. У доносу на ранија истраживања највећи напредак је у домену водовода и канализације. У домену информисаности занимљиво је да се грађани највише информишу путем локалне телевизије и штампаних медија. Шапчани су штампу наводили као релевантан извор преко кога се информишу о раду градских власти.

Заједнички УН програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ доприноси побољшању квалитета живота грађана и грађанки кроз унапређење локалног управљања, социјалне укључености и заштите животне средине у 110 градова и општина широм Србије, који могу да конкуришу за подршку програма.

Програм заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

-Ово је веома комплексан програм који има три основна стуба: добро управљање, социјалну укљученост и управљање и заштиту животне средине. Финансиран је од стране Владе Републике Швајцарске да 9 милиона евра, а подржало је Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство рада и Министарство за заштиту животне средине. Поменто Министарство Државне управе жели да оптимизује квалитет услуга који грађани добијају -појаснио је виши службеник за dобро управљање у Програму ПРО- Локално управљање за људе и природу Драган Младеновић.

У периоду до 31. децембра 2026. године, програм ће спроводити активности кроз пружање техничке подршке, изградњу капацитета и обезбеђивање бесповратних средстава за пројекте који ће бити одабрани кроз конкурентне процесе, путем јавних позива.

-Град Шабац већ дужи низ година спроводи активности уз подршку Владе Републике Швајцарске и Канцеларијом Уједнињених нација за пројектне услуге. Могу слободно да кажем да смо током година спроводећи пројектне активнсоти имали сјајне резултате у области социјалне заштите, унапређења родне равноправности и доброг управљања. Задовљство нам је што Град Шабац ову сарадњу наставља кроз Про програм. Мислим да разултати истраживања могу послужити доносиоцима одлука као добар алат за боље планирање и унапређење услуга које пружа локална самоуправа- појаснила је шеф Одсека за локални економски развој и предузетништво Ана Маринковић.
М.Ж.Б.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa